Javuló statisztikai adatok a katasztrófavédelemnél

Rendőrség

A tavalyi évben kevesebb tűzesethez kellett vonulni Hajdú-Bihar megyében, mint egy évvel ezelőtt. Ez részben a hatékony tűzmegelőzési tevékenységnek, részben a kedvező időjárásnak köszönhető – sok más mellett ez is elhangzott a megyei évértékelést követő sajtótájékoztatón, ahol az igazgatóság tavalyi munkájáról tájékoztatott az igazgató.

Mint azt Kovács Ferenc tű. dandártábornok, megyei igazgató elmondta, a hivatásos tűzoltóságok a tavalyi évben 3260 tűzoltói beavatkozást igénylő eseményhez vonultak, ez a szám tíz százalékos csökkenést jelent a 2015-ös évhez viszonyítva. A beavatkozások kisebb részére tűzeset, nagyobb részére pedig baleset vagy viharkár miatt volt szükség – tette hozzá a tábornok. Kedvező volt tűzoltói szempontból a nyári időjárás, a csapadékosabb idő miatt kevesebb szabadtéri tűzhöz riasztották az egységeket, a beavatkozást igénylő tűzesetek száma, mintegy negyven százalékkal csökkent. A legtöbb munkát a műszaki mentések adták, a megyei tűzoltók főleg közúti balesetek miatti műszaki mentéseken dolgoztak, de minden hétre jutott olyan eset is, amikor a rendőrség vagy a mentők kérték a tűzoltók segítségét.

A tavalyi évben is fontos feladat volt az egyes településeket érintő valós veszélyek feltérképezése, illetve a felmért kockázatoknak megfelelő katasztrófavédelmi osztályba sorolása, valamint a veszélyelhárítás megtervezése.

A Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője kitért az elmúlt évben végzett hatósági munkára is, amely nagyban hozzájárul az üzemeltetők, tulajdonosok szabálykövető magatartásához, ily módon javítja az állampolgárok biztonságát.. A munka hatékonyságát tükrözi, hogy 2016-ban kevesebb bírságot kellett kiszabni veszélyes áru szabálytalan szállítása miatt, mint az azt megelőző évben – hívta fel a figyelmet Kovács Ferenc.

Az igazgató tájékoztatott a 112-es segélyhívórendszer működtetéséről is, hiszen tavaly év eleje óta a katasztrófavédelem ügyelete a rendőrséggel közös irányító központban dolgozik.

Az idei év fő feladatai közül a tábornok a hatósági munka szakszerűbbé tételét, valamint a megelőzés és az öngondoskodás fontosságát, az ezekkel kapcsolatos ismeretek még szélesebb körben történő megismertetését emelte ki.