Tűzveszélyes anyag okozott katasztrófát tegnap este

Rendőrség

 

Szerencsére a fenti esemény csak annak a megyei ellenőrző gyakorlatnak a feltételezése, amit szeptember 23-án este tartottak Tégláson.
Ennek a gyakorlatnak a célja a hivatásos tűzoltóságok közötti együttműködés fejlesztése egy nagy erő- és eszközállományt igénylő beavatkozás esetére. A tréning során a tűzoltás vezetésére jogosult személyek felkészültségét ellenőrizték. Tesztelték a szerelési, helyismereti, szituációs begyakorló gyakorlatokon elsajátított ismereteket, valamint a beavatkozó állomány helyismeretének, szerelési és gyakorlati készségének, a felszerelések üzembiztonságát.

A tegnap este forgatókönyve szerint egy téglási üzem területén található gyárépületben, egy ciklopetán tartalmú hordó cseréjekor, a teli hordó szállítás közben a szervizút padkájának csapódott, felhasadt és elgurult, így a benne tárolt anyag szétfolyt az úttesten. Az erősen párolgó és tűzveszélyes folyadék gőzét, a távolodni próbáló targoncából kicsapó szikra begyújtotta, így tócsatűz alakult ki. A tűzben a targonca vezetője és a segítségére siető két kollégája is égési sérüléseket szenvedett. Az üzem vezetői azonnal elkezdték az épület kiürítését, intézkedtek a sérültek ellátásáról és a kijelölt gyülekezőhelyen létszámellenőrzést tartottak.

Az irányító állomány, valamint a beavatkozó debreceni, hajdúböszörményi, hajdúnánási és nyíradonyi egységek a feladatokat a taktikai elveknek és a vonatkozó szabályoknak megfelelően hajtották végre, melyet a gyakorlat végén a megyei tűzoltósági főfelügyelő, Kerek László tű. alezredes megfelelőre értékelt.

Rácz Máté, Katasztrófavédelem