Bicskával szúrt – enyhítettek az ítéletén

Rendőrség

A Debreceni Ítélőtábla Dr. Elek Margit vezette tanácsa megváltoztatta az elsőfokú bíróság ítéletét és a vádlott szabadságvesztését 5 év 8 hónapra enyhítette. Egyebekben helybenhagyta a Miskolci Törvényszék ítéletét.

Az ügyről

Az első fokon eljárt Miskolci Törvényszék 2016 februárjában B. R. vádlottat emberölés bűntettének kísérlete miatt 7 év börtönbüntetésre és 7 év közügyektől eltiltásra ítélte. A vádlott büntetése 2/3 részének kitöltése után bocsátható feltételes szabadságra. Az ítélet ellen a vádlott és védője téves jogi minősítés miatt enyhítésért fellebbezett. A bíróság által megállapított tényállás szerint 2014 márciusában a vádlott egy barátjának a születésnapi ünnepségén volt, ott egész nap alkoholt fogyasztott, amitől ittas állapotba került.

Az esti órákban a vádlott és J. R. még átmentek egy kocsmába, ahol a vádlottat ittassága miatt nem szolgálták ki. A sörözőben találkoztak J. R. ismerősével, B. Zs. sértettel, aki nem sokkal ezután kiment a helyiségből. A vádlott később megszólította az utcán tartózkodó sértettet, majd „beszólt” neki és megfejelte őt az arcán. J. R. elhúzta onnan a vádlottat, azonban a sértett és a vádlott között a történtek miatt szitkozódás, majd kölcsönös dulakodás alakult ki. A vádlott ekkor elővetette a bicskáját és azzal megszúrta illetve megvágta a sértettet, akihez a kocsma dolgozói mentőt hívtak. A vádlott és J. R. mindketten saját lakásukba távoztak. Majd a vádlott magához vett 2 bozótvágó kést, visszatért a sörözőhöz, ahol az időközben kiérkező rendőrök irányába haladt miközben artikulátlanul kiabált. A rendőrök a vádlottat megbilincselték. A sértett közvetlen életveszélyes sérüléseket szenvedett.