Önként mutatták meg, hol tartják a pénzüket

Rendőrség

Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség kifosztás bűntette miatt emelt vádat a két román férfi ellen a Debreceni Járásbíróságon.

A felnőtt és fiatalkorú román férfiak jó egzisztenciájú vállalkozóknak adták ki magukat, felső kategóriás gépjárművel közlekedtek, amikor 2016. február 15-én a délelőtti órákban Debrecen egyik forgalmas helyén megállították a gyalogosan közlekedő 83 éves sértettet.

A beszélgetés során az idős férfi bizalmába férkőzve felajánlották neki, hogy a közeli településen lévő lakóhelyére viszik gépkocsival és ott átadják részére a kb. 1 millió forintot érő műszaki cikkeket, melyek kiállítási darabok és azokat nem kívánják magukkal vinni Törökországba.

A sértett lakásában viselkedésükkel, kommunikációjukkal elnyerték az idős férfi 80 éves feleségének a bizalmát is, majd a vádlottak úgy irányították a beszélgetést, hogy a sértettek maguk mutatták meg, hol tartják a pénzüket, értékeiket.

A vádlottak elterelve a sértettek figyelmét jogtalanul eltulajdonítottak készpénzt és aranyékszert, összesen 150.400,- forint értékben, majd eltávoztak a helyszínről.

A bűncselekménnyel okozott kárból az eljárás során a vádlottak 150.000,- forintot megfizettek, a sértettek további kárigényükről lemondtak.

A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség a bűncselekmény elkövetését beismerő vádlottak ellen 1 évtől 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő kifosztás bűntette miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. A vádiratban végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabását, közügyektől eltiltás mellékbüntetés alkalmazását és kiutasítás elrendelését indítványozta.