Hatósági szakmai napot tartott a Katasztrófavédelem

Rendőrség

A megyében hatósági területen dolgozó állomány ismereteinek bővítése volt a célja annak az előadássorozatnak, melyet a mai napon, június 24-én tartottak a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tanácstermében.
A szakmai találkozó elején Pintér Tamás tű. ezredes, igazgatóhelyettes köszöntötte a résztvevőket és hangsúlyozta a konferencia fontosságát, hiszen a katasztrófavédelem hatósági területen dolgozó szakemberei számára a folyamatos fejlesztés és naprakészség elengedhetetlen.

Az előadások sorát Borbélyné dr. Lassú Edina, hatósági osztályvezető-helyettes és Áncsánné Dargó Mariann, közigazgatási tanácsadó, előadásai nyitották. Ők a vízügyi és vízvédelmi szakterületet érintően beszéltek a jövőbeni változásokról, a 2016. évi ellenőrzések végrehajtásának kérdéseiről, valamint a csatornabírság kiszabásának módszertanáról és értékelték az első negyedévi szakterületi hatósági tevékenységét.

Ezt követően a tűzmegelőzési szakterület következett. Elsőként Fazekasné Sáfián Viktória tű. főhadnagy, a megyei katasztrófavédelmi hatósági osztály főelőadója beszélt a tűzvédelmi és piacfelügyeleti ellenőrzések, valamint a helyszíni szemlék módszertanáról, majd Gáti Csaba tű. alezredes, a kéményseprő-ipari tevékenységgel összefüggő jogszabályok soráról tartott előadást. Végezetül Papp Áron tű. százados, a hajdúnánási katasztrófavédelmi kirendeltség katasztrófavédelmi hatósági osztályának osztályvezetője osztotta meg a tűzvédelmi műszaki irányelvek-szövegrész kikötésben való szerepeltetésével, és az építési engedélyezési eljárás során az építési termékek, építményszerkezetek tűzvédelmi jellemzőinek megállapításával kapcsolatos tapasztalatait.

Az iparbiztonsági szakterületről Kecán Attila tű. főtörzszászlós, a megyei katasztrófavédelmi mobil labor technikusa, a veszélyes áruk multimodális szállításával kapcsolatosan tartott előadást. A nap végén Daróczi Attila tű. alezredes, megyei iparbiztonsági főfelügyelő beszélt a veszélyes üzemek időszakos hatósági ellenőrzéseinek tervezéséről, a kritikus infrastruktúra védelméről és a veszélyes üzemek időszakos hatósági ellenőrzések módszertanáról.

Rácz Máté