Újtikoson is felkészültek a veszélyhelyzetekre

Rendőrség

Továbbképzéssel egybekötött riasztási, rendszerbeállító és minősítő gyakorlatát tartotta Újtikos település önkéntes mentőcsoportja június 23-án. A riasztási gyakorlat célja a polgári védelmi szervezet készenlétének, felkészültségének, riaszthatóságának és bevethetőségének ellenőrzése, valamint alkalmassá tenni a települési önkéntes mentőcsoport állományát arra, hogy sikeresen védekezzen az ár- vagy belvíz ellen.

Az elméleti felkészítést a TIVIZIG illetékes területi szakmérnöksége, és a Hajdúnánási Katasztrófavédelmi Kirendeltség szakemberei tartották. Az előadások során a mozgósítási szabályzatot sajátíthatták el valamint katasztrófavédelmi, árvíz-védekezési és elsősegély-nyújtási ismereteket szerezhettek a képzésen résztvevők.

A feltételezett helyzet szerint, a gyors hóolvadás következtében a Tisza vízszintje a vízgyűjtő területekről beáramló víztömeg miatt nagymértékben megemelkedett. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy az olvadással egy időben, a települési belvízelvezető árkok vízszintje hirtelen és nagymértékben megemelkedett, ami belvízveszélyt okozott. Ezért a településen meg kellett kezdeni a védekezést és fel kellett készülni egy tartós, több napig tartó beavatkozásra és egy esetleges kitelepítésre is.

Az elméleti oktatás után az önkéntesek a különböző árvízi védművek építéséből tettek szert gyakorlatra: nyúlgátat építettek homokzsákból, szivárgás elleni védekezésként buzgárelfogás, valamint bordás gátmegtámasztás készítése szerepelt a feladataik között.

A gyakorlatot Fekete István tű. ezredes, a hajdúnánási katasztrófavédelmi kirendeltség tűzoltósági felügyelője, megfelelőre értékelte.

Rácz Máté, Katasztrófavédelem