Belsővédelmiterv-gyakorlat a Nádudvari Agrokémiai Kft-nél

Rendőrség

A jogszabályokban foglaltaknak megfelelően, a Nádudvari Agrokémiai Kft. telephelyén tartottak belsővédelmiterv-gyakorlatot június 15-én.
A gyakorlat célja, hogy a biztonsági elemzésben azonosított egyik esemény szimulálásával, és a dominóhatások feltételezésével a veszélyhelyzetek felismerését és megelőzését, illetve a már bekövetkezett események után a kárfelszámolás során a biztonsági irányítás rendszerének összehangolt működését is gyakorolják a társaság dolgozói.

A feltételezett esemény június 15-én reggel történt, amikor is a társaság ammónium-nitrát alapú műtrágya tároló épülete mögött tárolt raklapok – eddig ismeretlen okból – tüzet fogtak és a kedvezőtlen irányú szél a lángokat a tároló irányába vitte. A tűz továbbterjedése esetén az épületben tárolt műtrágya is tüzet foghat, vagy akár be is robbanhat. A helyzetet tovább bonyolította, az üzemben szétterjedő füst is veszélyezteti az ott dolgozókat.

A veszélyhelyzet észlelését követően a dolgozók azonnal értesítették a munkahelyi vezetőt, aki riadót rendelt el és gondoskodott az üzem kiürítéséről, majd értesítette a katasztrófavédelmet. Ezt követően a riasztott műszakvezető feszültségmentesítette az épületet, értesítette a környező telephelyeket, majd az üzem kárelhárítási egységeivel közösen biztonságos helyre terelték a dolgozókat, létszámellenőrzést tartottak. A gyülekezőhelyen történő létszámellenőrzés is segít a még esetlegesen bennrekedt dolgozók minél előbbi mentésében. A dolgozók a teljes szakmaiságnak megfelelően, magas színvonalon hajtották végre a gyakorlatot, és jól felkészültek voltak, ezért a látottakat Daróczi Attila tű. alezredes a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, iparbiztonsági főfelügyelője megfelelőre értékelte.

Rácz Máté, Katasztrófavédelem