Vádat emelnek a kábítószer-kereskedőkkel szemben

Rendőrség
A Hajdú-Bihar megyei rendőrök vádemelési javaslattal fejezték be a nyomozást azzal a három férfival szemben, akik a megalapozott gyanú szerint kábítószert árultak Debrecenben és Budapesten.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztálya kábítószer-kereskedelem bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozást a 23 éves P. György, a 21 éves O. Gábor és a 21 éves T. József budapesti lakosokkal szemben.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Felderítő Osztályának nyomozói 2015. május 19-én egy Debrecen, Kassai úton lévő oktatási intézmény területén elfogtak egy 23 éves férfit, aki a gyanú szerint aznap egy nyíregyházi, egy mezősasi és egy helyi lakosnak kábítószert értékesített. P. György kollégiumi szobájában a rendőrök házkutatást tartottak, ahol a kábítószer kiméréshez szükséges digitális mérleget, körülbelül 50 gramm zöld növényi származékot, készpénzt és 11 alufóliába csomagolt marihuánát találtak és foglaltak le.

A nyomozók P. Györgyöt és a három fogyasztót, a 22 éves Cs. Dávidot, a 20 éves Sz. Norbertet és a 24 éves H. Csabát előállították a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányságra, ahol gyanúsítottként hallgatták ki őket. A három fogyasztó az eljárás során szabadlábon védekezhetett, ellenük kábítószer birtoklása vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytattak nyomozást.

A megalapozott gyanú szerint P. György Budapesten rendszeresen vásárolt marihuánát, amit 2014 szeptembere óta több személynek értékesített a debreceni oktatási intézmény területén. A rendőrség által bűnügyi őrizetbe vett gyanúsított előzetes letartóztatását a Debreceni Járásbíróság 2015. május 22-én elrendelte.

A beszerzett információk alapján hajdú-bihari nyomozók látókörébe került egy 21 éves budapesti lakos, aki a gyanú szerint több személynek, köztük P. Györgynek is kábítószert értékesített. O. Gábort a Felderítő Osztály munkatársai 2015. július 3-án Budapest, Ferenciek terén fogták el. A gyanúsított ruházatának átvizsgálása során marihuánát, valamint 70 gramm “varázsgombát” találtak, amit lefoglaltak. A férfi beismerő vallomást tett.

A hajdú-bihari rendőrök 2016. július 6-án házkutatást tartottak abban a budapesti lakásban, ahol O. Gábor a kábítószernek minősülő hallucinogén tartalmú gombát vásárolta. A házban a nyomozók a kábítószer kiméréséhez szükséges digitális mérleget, valamint a hűtőszekrényben és a sakk készlet dobozában kábítószergyanús anyagokat foglaltak le.

A megalapozott gyanú szerint az ott lakó 19 éves T. József rendszeresen értékesített Budapesten kábítószert O. Gábornak és több más személynek is. Miután a 19 éves fiatalember tudomást szerzett arról, hogy őt a rendőrség keresi, aznap önként feladta magát a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányságon, ahol kábítószer-kereskedelem bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt kihallgatták.

O. Gábort és T. Józsefet a nyomozóhatóság bűnügyi őrizetbe vette és kezdeményezték előzetes letartóztatásukat, amit a Debreceni Járásbíróság 2015. július 6-án, valamint július 8-án elrendelt.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztálya a gyanúsítottakkal szemben – igazságügyi vegyész-szakértő bevonásával folytatott nyomozást a napokban befejezte és az ügy iratait vádemelési javaslattal továbbította az illetékes ügyészségnek.