Apácától csalt ki 70 milliót a szabolcsi L-né

Rendőrség

6 év börtön és 67 milliós kártérítés lett a jutalma.L. Istvánné 2009 tavaszán ismerte meg egy női szerzetesrend magyarországi főnöknőjét, aki kezdetben kisebb összegű adományokkal segítette a vádlottat.

L-né elhatározta, hogy úgy jut pénzhez, hogy a főnöknőtől valótlan ürügyekkel kölcsönöket kér, melyeket azonban nem fizet vissza. 2009 áprilisától 2011 júliusáig a vádlott valótlan okokra hivatkozással (lakbértartozás, lakásbetörés, gyógykezelés stb.) kért kölcsön. Majd 2011 áprilisától 2012 januárjáig ismeretlen társai segítségével különböző hamis ürügyekkel kért újabb kölcsönöket.

A csalással okozott kár összesen 68 millió 340 ezer forint volt.

A pénzt a vádlott használta fel, illetve ő és családtagjai felélték, különböző használati tárgyakat vásároltak a kicsalt pénzből. A lefoglalt vagyontárgyak értéke 1 millió forint.

Első fokon 6 év és hatalmas összegű kártérítés

Az első fokon eljárt Nyíregyházi Törvényszék 2015 októberében L. Istvánné vádlottat társtettesként, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette miatt 6 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte és 7 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. Kötelezte a bíróság a vádlottat, hogy a sértett női szerzetesrendnek fizessen meg 67 millió 940 ezer forint kártérítést annak kamataival együtt. Az ítélet ellen a vádlott felmentésért illetve enyhítésért fellebbezett.

A Debreceni Ítélőtábla április 26-án tárgyalja az ügyet.