Ellenőrzik a karácsonyi vásárokat

Rendőrség

Országos akció keretében karácsonyig soron kívüli célellenőrzések zajlanak megyénkben is, ezeket a katasztrófavédelmi kirendeltségek hatósági osztályának szakemberei végzik.
Az ünnepeket megelőző időszakban az üzletek nagyobb mennyiségű árukészletet halmoznak fel, és az ajándékok beszerzése miatt is jelentős tömeg alakul ki ilyenkor. A megemelkedett kockázatok indokolják, hogy az ellenőrök december 1-től egészen december 18-ig járják a vásárokat, áruházakat és bevásárlóközpontokat.

A biztonságról a lázas készülődés közepette sem szabad elfeledkezni, ezeket a szempontokat a különböző árusítóhelyeken is érvényesíteni kell. A hatósági szakemberek éppen ezért alaposan megvizsgálják, hogy az adott üzlet tűzvédelmi szempontból maradéktalanul megfelel-e az Országos Tűzvédelmi Szabályzatban foglaltaknak.

A szakemberek megvizsgálják a tűzoltókészülékek meglétét, megfelelőségét, azt, hogy megtörtént-e az üzletek villamos berendezéseinek tűzvédelmi felülvizsgálata, betartják-e a villamos berendezések használatára vonatkozó előírásokat, teljesülnek-e a használati szabályok, illetve a nyíltlángú eszközök biztonságos használatának követelményei. Mindemellett górcső alá veszik azt is, hogy a bevásárlóközpontokban, áruházakban biztosítottak-e a kiürítési feltételek, a menekülési útvonalak megfelelő állapotban vannak-e. Szúrópróbaszerűen ellenőrzik a kiürítésre számításba vett nyílászárók megfelelő működését is.

Az elmúlt évek tapasztalati alapján a leggyakoribb hibák közé tartozik, hogy a fali tűzcsapok, tűzoltókészülékek előtti teret is feltöltik áruval. Ez egy kezdődő tűzesetnél értékes másodpercekkel hátráltathatja a tűzoltást, ami komoly problémához vezethet. A gyakori hibák között szerepel továbbá, hogy a kihelyezett reklámtáblák, pavilonok leszűkítik a menekülési útvonalat, veszélyeztetve ezzel a vásárlók biztonságos kijutását egy esetleg kialakuló veszélyhelyzet során.