A külső védelmi tervet gyakorolták Nagyhegyesen

Rendőrség

A MOL Nyrt. déli telepén és a Magyar Földgáztároló Zrt. telephelyén tartottak külsővédelmiterv-gyakorlatot a tegnapi nap folyamán.
A veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésről szóló kormányrendelet értelmében a veszély- és katasztrófahelyzetek bekövetkezése esetén a külső védelmi tervben felsorolt teendőket évente részlegesen, háromévente pedig a külső védelmi tervben érintett valamennyi szervnek gyakorolniuk kell. A gyakorlat célja, hogy egy esetleg bekövetkezett veszélyhelyzet esetén a tervben szereplő szervezetek készségszinten legyenek képesek kezelni a kialakult szituációt, vagyis tudják megszervezni a mentőtevékenységet és a riasztási, tájékoztatási, valamint az elzárkóztatási, kimenekítési teendőket, illetve a feladatokat végre is tudják hajtani.

Az elméleti felkészítő programok Nagyhegyes polgármesteri hivatalában már kora reggeltől elkezdődtek, Szeifert Imre tű. főhadnagy, a debreceni katasztrófavédelmi kirendeltség polgári védelmi felügyelője, Szabó János tű. főtörzszászlós, katasztrófavédelmi megbízott előadásában. A tevékenységükről és az elmúlt egy évben történt vállalati változásokról a MOL Nyrt. részéről Gulácsi Imre és Bakó Attila, a Magyar Földgáztároló Zrt.-től pedig Busku Imre és Gönczi László beszéltek bővebben. Gadóczy György, a hajdúszoboszlói mentőállomás vezetője a feltételezett eseményhez kapcsolódva a katasztrófamedicináról tartott tájékoztatót. Végezetül Hullár Gusztáv r. alezredes ismertette a rendőri biztosítás feladatait egy Nagyhegyesen bekövetkezett katasztrófahelyzet esetén.

Az elméleti felkészítést követően a gyakorlati feladatok következtek. Üzembejárás keretében a résztvevők megtekinthették a baleset feltételezett helyét a MOL Nyrt. déli telephelyén feltételezett baleset helyszínét, és a települési törzzsel közösen dolgozhatták ki a szükséges intézkedéseket, ezeket a műveleti naplóban dokumentálták és térképen ábrázolták, majd jelentést tettek a gyakorlatvezető részére.

A gyakorlatot Szabó Imre tű. alezredes, megyei polgári védelmi főfelügyelő megfelelőnek minősítette, és kiemelte ezen megmérettetések fontosságát, hiszen mint mondta, a tréningek jelentős mértékben hozzájárulnak egy település biztonságához.

Rácz Máté

Fotó: Szabó János c. tű. ftzls.