Zord téli időjárás okozta a katasztrófasorozatot

Rendőrség

Az elmúlt hetek zord időjárása és a havazás következtében meghibásodott egy vasúti váltó Hajdúszoboszlón. Egy vasúti szerelvény a meghibásodott szerkezetre hajtott, kisiklott és egy több szintes családi háznak csapódott. Így kezdődött el tegnap a Hortobágy Megyei Önkéntes Mentőcsoport éves gyakorlata a téli rendkívüli időjárás következtében kialakuló események kezelésére történő felkészülés érdekében.

Az elmúlt hetek zord időjárása és a havazás következtében meghibásodott egy vasúti váltó Hajdúszoboszlón. Egy vasúti szerelvény a meghibásodott szerkezetre hajtott, kisiklott és egy több szintes családi háznak csapódott.

Így kezdődött el tegnap a Hortobágy Megyei Önkéntes Mentőcsoport éves gyakorlata a téli rendkívüli időjárás következtében kialakuló események kezelésére történő felkészülés érdekében.

A riasztást követően a Hortobágy Mentőcsoport azonnal elindult a kárhelyszínre, de a szeles időben több fa is az úttestre dőlt, így a mentőcsoport egy feltorlódott kocsisorral találta szemben magát. A feltorlódott járműveket, a rostokolás közben elkezdte belepni a hó, ezért az egységnek itt kellett segítséget nyújtania, mielőtt a fent említett kárhelyszínre továbbhaladhatott volna. Elsődleges feladatként egy melegedőhelyet hoztak létre az úton rekedtek ellátására, majd eltávolították az úttestre dőlt növényeket, majd folytatták a vonulást a vonatbalesethez.

Az egy tartálykocsinyi gázolajat szállító vonat akkora erővel ütközött a lakóháznak, hogy az statikailag teljesen instabillá vált. Mielőtt a mentés megkezdődhetett volna, a mentőcsoport tagjainak alá kellett dúcolnia az épület falait. Csak miután ezzel végeztek, kezdődhetett az épületben ragadt emberek mentése. A lakóházban összesen négy főt találtak, akik közül egy ember sajnos a helyszínen életét vesztette. Az emberek kiszabadítása közben a lakóház egyik fala megrogyott, így a riadójel elhangzását követően a beavatkozó egységeknek is el kellett hagyni a helyszínt. A nagy sietségben az egyik mentést végző személy elesett, beverte. Csak a létszámellenőrzés során derült ki, hogy egy fő hiányzik. Őt az épületen kívül eszméletlenül találták meg.

Alig végeztek a mentéssel, amikor újabb segélyhívás érkezett. A bejelentés szerint egy gyermekeket szállító autóbusz a jeges csúszós úton megcsúszott és lakóháznak csapódott. A mentőegységek helyszínre érkezésekor derült ki, hogy a járművön már csak a sofőr tartózkodott, aki a balesetben életét vesztette. A balesetek sorának azonban itt még nincs vége. A délelőtti kocsisorban várakozók közül ketten elvesztették türelmüket és a zord időjárási körülmények ellenére gyalog indultak tovább, úti céljukat azonban ez idáig nem sikerült elérniük. A Hortobágy Mentőcsoportnak csatárláncba verődve, kutyák segítségével kellett a bajbajutottak felkutatására indulni. Egy főt azonban már holtan találtak.

A nap még itt sem ért véget a mentőcsapat számára. A szülők bejelentése alapján három kisgyermek, akik a buszon utaztak, még nem értek haza. A gyermekek éppen leszálltak a buszról és még pont látták a balesetet, amitől sokkot kaptak és elszaladtak. Őket szintén csatárláncba verődve, kutyák segítségével kezdték keresni. Mindegyiküket életben találták.

A szürreálisnak tűnő katasztrófasorozat a Hortobágy Mentőszervezet tagjai – mint a Hajdúdorog Egyházmegyei Karitász Legott mentőcsoportja, a Kabai Önkéntes Tűzoltó Eygesület és a Debreceni Polgárőr Egyesület a Cívis városért – felkészültségéről, rátermettségéről és helytállásáról adott számot. A gyakorlatot Szabó Imre tűzoltó alezredes, polgári védelmi főfelügyelő megfeleltre értékelte.

katasztrofavedelem.hu