Az új tűzvédelmi szabályzat volt a fő téma

Rendőrség

A szabadtéri tüzek időszakára való felkészülés, a tűzesetek megelőzése, valamint az új tűzvédelmi szabályzat ismertetése voltak a fő napirendi pontjai annak a megbeszélésnek, melyet a Püspökladányi Katasztrófavédelmi Kirendeltségen tartottak szerda délelőtt. A kirendeltség vezetői a püspökladányi és berettyóújfalui járás falugazdáival találkoztak.

Az egyeztetést Lövei Csaba tű. alezredes, kirendeltségvezető nyitotta meg és a preventív munka fontosságára hívta fel a figyelmet, melyben a jelenlévőknek is kiemelt szerepe van. Alezredes úr elmondta, a tűzvédelmi szabályok betartása azért is nagyon fontos, mert amellett, hogy egy kiterjedt avartűz hatalmas anyagi forrásokat von el a beavatkozó egységektől, de jelentős erő-és eszközállományt kíván a felszámolása, melyekre egy ugyanakkor bekövetkezett közúti balesetnél, vagy lakóház tüzénél óriási szükség lehet. A prevenciós munkának köszönhetően a kirendeltség illetékességi területén az elmúlt két évben nagymértékben csökkent a szabadtéri tüzek száma, de még így is vannak olyan térségek, melyek kiemelt figyelmet igényelnek.

Ezt követően Nagy Tamás tű. őrnagy, a Berettyóújfalui Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság vezetője tartott előadást, és mutatta be a tűzoltóság működési területén az elmúlt években bekövetkezett erdő-és vegetációs tüzek eloszlását. Őrnagy úr arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy- főként az időjárás miatt- 2012 óta javuló tendencia mutatkozik az akkori kiugró esetszám után. Az avartüzek főként a 47-es számú főút mentén, valamint Derecske, Konyár és Berettyóújfalu külterületein voltak a legjellemzőbbek. Mint mondta, fontosnak tartja a hatékony együttműködést a gazdákkal, mert ez megoldást jelenthet a tűzesetek számának visszaszorításában.

Petruska Gergő tű. főhadnagy, a Püspökladányi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság helyettes vezetője beszélt az elmúlt évek nagyobb szabadtéri tűzeseteiről a püspökladányi kirendeltséghez tartozó térségben, melyek nagy többségben az elhanyagolt, gondozatlan területeken keletkeztek. Illetékességi területükön Nádudvar, a 4-es és 42-es számú főutak jelentik a gócpontot, a tűzoltegységeket ide riasztják a legtöbb alkalommal avar-és nádastűzhöz-mondta el. Ez a 2012-es évben összesen 22 millió forint kiadást jelentett a kirendeltségnek, melyek nagy része kellő odafigyeléssel megelőzhető lenne.

Végezetül Aszalós Sándor tű. alezredes, hatósági osztályvezető, a március 5-én hatályba lépett új Országos Tűzvédelmi Szabályzatról tartott kimerítő előadást, és a gyakorlatban felmerülő problémákat, valamint a külterületen történő égetés szabályait beszélték meg a jelenlévőkkel.

 

Kelemen-Madai Petra tű.hdgy.