A mozgó laboratóriummal ismerkedtek a katasztrófavédelmisek

Rendőrség

Az éves képzési tervben meghatározottak szerint, valamint annak apropóján, hogy a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon tavaly decemberben állították rendszerbe az új Land Rover Defender típusú mobil labor gépjárművet, annak felszereléseivel és alkalmazási lehetőségeivel ismerkedett az állomány február 4-én, egész napos továbbképzés keretében.
A katasztrófavédelmi mobil laborok által használt járművek valóban mozgó laboratóriumok, azokban hitelesen azonosíthatóak a veszélyes anyagok, legyenek akár folyékony, szilárd, vagy légnemű halmazállapotúak, képesek a nukleáris veszélyt jelezni, informatikai felszereltségük lehetővé teszi terjedési modellek számítását, ezáltal a döntés-előkészítés támogatását, a lakosságvédelmi intézkedések megalapozását, ami erősíti a közbiztonság helyzetét megyénkben is. A speciális járművek a veszélyes áruk közúti szállításának ellenőrzésében is fontos szerepet játszanak, az ADR-ellenőrzések során a rajtuk szolgálatot teljesítő kollégák számos adatbázishoz férnek hozzá. Alkalmas veszélyes anyagok jelenlétével, kiszabadulásával, környezetbe kerülésével járó balesetek, természeti, civilizációs katasztrófák esetén az elsődlegesen beavatkozók biztonságos munkafeltételeinek megteremtésére, a veszélyes anyagok felderítésére és kimutatására. A szakfelszerelései közé egyéni bőr- és légzésvédelmi védőeszközök, fertőző anyagokat és sugárzást mérő műszerek, vegyi felderítő és azonosító eszközök tartoznak, illetve rendelkeznek környezetvédelmi ellenőrző állomással is. (Forrás: BM OKF)

A járművön szolgálatot teljesítő hajdú-bihari állomány már kapott egy egyhetes felkészítést, azonban a gyakorlatban átfogóan is megismerkedhettek a nem mindennapi látványt nyújtó “mozgó laborral”. Kecán Attila főtörzszászlós, technikus, többek között az egyedi mentesítő DS-10-es készlet szakszerű üzemeltetését, és a különböző káresemények utáni személy-és eszköz mentesítő feladatok ellátását mutatta be, valamint az ehhez használt anyagok bekeverési arányát és módját is gyakorolhatták.

Az elméleti foglalkozáson a mobil labor működését és a beavatkozásokat szabályozó jogszabályi háttérrel foglalkoztak, úgy mint a rádióforgalmazás, a kárhely parancsnokkal történő együttműködést a lakosság, és az elsődlegesen beavatkozó állomány biztonsága érdekében. A nap végén a káreseti szemlékből adódó hatósági eljárások lefolytatásának szabályait nézték át, és a tapasztalatokat közösen beszélték meg.

Kelemen-Madai Petra tű.hdgy.