Szeged, kutya, nyár, meleg, hőség, kánikula, itatás

22 helyen várják országszerte a kutyával strandolókat – mutatjuk, hová mehetnek a gazdik kedvenceikkel pihenni

Ország

A kutyabarathelyek.hu összesítése szerint Magyarországon ma 22 helyen várják a négylábúakkal érkező strandolókat. A portál hasznos tippekkel is ellátta idén azokat a gazdikat, akik csak és kizárólag kutyusaikkal együtt hajlandóak strandra menni. Hogy mire érdemes odafigyelni és, hogy hol is található ez a 22 hely, arról a szeretlekmagyarorszag.hu írt egy összesítő cikket.

Az idei évben országszerte 22 strandon várják a kutyájukkal pihenni vágyókat. Máté Krisztián, a kutyabaráthelyek.hu társalapítója szerint a kutyabarát fürdetőhelyek iránti igény megnövekedése miatt egyre több strand nyit a kutyás vendégek felé, és kéri segítségüket a kutyás szolgáltatások kialakításához. Elmondása szerint alapszabály, hogy megfelelő távolságot kell tartani az embereket fogadó strandoktól, biztosítani kell a megfelelő hulladékgyűjtést és szükség esetén a vízbe helyezett lejárót.

Hornyák-Schmidt Zsófia, a kutyabaráthelyek.hu másik társalapítója szerint fontos továbbá, hogy a kutyás fürdetőhelyek házirendjét és szabályait mindenki betartsa. Vagyis, csak féregtelenített, a megfelelő oltásokkal és chippel ellátott kutya használhatja a kijelölt vízpartot. Beteg, sérült vagy tüzelő állattal a kutyás strandok nem látogathatóak. Emellett arra is oda kell figyelni, hogy jelenlétükkel ne zavarják a többi kutyát és gazdáikat, valamint a vízpartok természetes élővilágát sem.

Kutyabarát strand. Nyár. Hőség.
Kutyabarát strandok.

A kutyabarathelyek.hu hasznos tippekkel is készült arra vonatkozóan, hogy pontosan mire érdemes figyelni, ha kutyával indulunk el strandolni – írja a szeretlekmagyarorszag.hu. Ezek az alábbiak:

Csak biztonságos helyen fürödjünk

A tavak és folyók csábítóak lehetnek, de gondoljuk meg, milyen vízbe merészkedünk és hova engedjük be kedvencünket. A bányatavak például gyakran mélyek és hidegek, ami izomgörcsöt okozhat. A mesterséges tavakban könnyen elszaporodhatnak a kórokozók, ami veszélyt jelent emberre és állatra egyaránt. A hivatalos fürdetőhelyeken ilyen veszély nem fenyeget. Ne kockáztassunk fölöslegesen.

A kutyánk is leéghet

A kutya testfelületén vannak kevésbé védett területek, mint az orr, szemek környéke, fülek, ajkak, alhas és combhajlat. Kenjük be kutyánkat 4 óránként természetes összetételű, illatmentes naptejjel, és adjunk rá védőruhát, ha szükséges.

Ezt mindenképp vigyük magunkkal

A fényvédő és játékok mellett ne felejtsük otthon az itatótálkát, tiszta vizet, törölközőt, kakizacsit, pórázt, napernyőt vagy árnyékoló sátrat, és ha szükséges, egy kutya mentőmellényt is.

Felhevült testtel ne engedjük az állatot a vízbe

A hirtelen hőmérsékletkülönbség veszélyes lehet, fontos a fokozatosság.

Ne hagyjuk túlhevülni

A túlhevülés hőgutát okozhat, ami rendkívül veszélyes. Ha a kutya túlzottan liheg, vörössé válik a nyelve, vagy besűrűsödik a nyála, itassuk meg, hűtsük le, és pihentessük árnyékban.

Legyünk tekintettel másokra

Ha kedvencünk közeledése zavar másokat, hívjuk vissza. Vigyázzunk a vízpart természetes élővilágára is.

(szeretlekmagyarorszag.hu)

Fotó: Frank Yvette