Határkerítés

Magyarországnak 45 napon belül ki kell fizetnie a 200 millió eurós menekültügyi pénzbírságot

Ország

Magyarországnak 45 napon belül ki kell fizetnie a menekültügyi pénzbírságot – az Európai Bizottság néhány napja levélben szólította fel a magyar kormányt a tartozás rendezésére – írta meg a nepszava.hu.

Az Európai Bizottság július 16-án levelet és fizetési felszólítást küldött a magyar kormánynak – tájékoztatta a Népszavát Christian Wiegand szóvivő. Ebben a testület egyrészt tájékoztatást kér arról, hogy hogyan kíván megfelelni az idén június 13-án, illetve 2020. december 17-én hozott európai bírósági ítéleteknek, másrészt 45 napos határidőt szab egy 200 millió eurós bírság kifizetésére. Az ország teljes jelenlegi tartozása több mint 240 millió euró, amely naponta 1 millióval emelkedik – összegezte a nepszava.hu.

Ahogyan arról korábban a Szegedi Nap is beszámolt, az Európai Unió Bírósága 200 millió euró (mintegy 80 milliárd forint) megfizetésére kötelezte Magyarországot, mert “nem tartja tiszteletben” az uniós jogszabályokat, egyebek között a nemzetközi védelem megadására és a jogellenesen tartózkodó unión kívüli országok állampolgárainak visszatérésére vonatkozó eljárások területén.

Az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága továbbá arra kötelezte Magyarországot, hogy fizessen a szabályozás betartásában mutatkozó késedelem minden egyes napjára egymillió euró összegű kényszerítő bírságot, mivel nem teljesítette a bíróságnak a – befogadási feltételekről szóló irányelv és a visszatérési irányelv rendelkezéseinek megsértésével kapcsolatban – 2020 decemberében hozott ítéletben foglaltakat.

A nepszava.hu szerint a múlt héten kelt bizottsági levél egyelőre csak az átalány befizetésére szólítja fel a magyarországi hatóságokat 45 napos határidővel. Ha ezt elmulasztják, akkor az Európai Bizottság újabb felszólítást küld, de már csak 15 napot adva a teljesítésre. Amennyiben a pénz ezután sem érkezik meg Brüsszelbe, az uniós testület megkezdi a kamatokkal növelt összeg fokozatos behajtását a Magyarországnak járó közösségi támogatásokból.

Ami a napi egymillió eurós bírságot illeti, az Európiai Unió Bírósága levelében egyelőre arról érdeklődik, hogy Budapest miként kívánja a törvényeit összhangba hozni az EU menekültügyi és migrációs jogszabályaival, és a válasz függvényében dönt a további lépésekről. Az eljárás hasonló az átalányösszeg behajtásakor követett procedúrához, csak ebben az esetben az Európai Biztottság először tájékozódik, amit később fizetési felszólítás követ 45 napos határidővel, majd nem teljesítés esetén levonás. A különbség az, hogy a napi bírság összege mindaddig emelkedik, amíg a magyarok nem hozzák meg a szükséges törvényeket.

Az ügy 2020. decemberéig nyúlik vissza, ekkor született egy európai bírósági döntés, amely megállapította, hogy a magyar menekültügyi szabályok több tekintetben összeegyeztethetetlenek az uniós joggal. A bírák mindenekelőtt azt kifogásolták, hogy Magyarország korlátozta harmadik országok állampolgárainak a menedékjogi eljáráshoz való hozzáférését, nem tartotta tiszteletben a jogorvoslathoz való jogukat, jogellenesen tartotta őket őrizetben a tranzitzónákban. Bár a tranzitzónákat időközben bezárta, az ítéletben foglaltak nagy részét azóta sem teljesítette. Ezért az Európai Bizottság 2022. februárjában keresetet nyújtott be, amelyben azt kérte az EU bírói testületétől, hogy állapítson meg átalányösszeget és napi pénzbírságot a verdikt figyelmen kívül hagyása miatt. A 2024. júniusában megszületett jogerős ítélet alapján az átalány 200 millió, a napi bírság egymillió euró.

Ez volt az első eset, hogy az európai bírák pénzbüntetést szabtak ki Magyarországra.

(nepszava.hu)

Fotó: archív