Vadász Zsolt Budapesti Operettszínház

Húsevő baktérium okozta az operettszínház Debrecenben is ünnepelt művészének halálát

Ország

Egy gyors lefolyású, súlyos betegség okozta Vadász Zsolt, a Budapesti Operettszínház színészének halálát – számoltunk be róla korábban.

A művész 51 éves korában, tragikus hirtelenséggel hunyt el – közölte a szomorú hírt az intézmény. Vadász Zsoltot a Budapesti Operettszínház saját halottjának tekinti.

A Blikk a család egy közeli ismerősétől úgy értestült, a színész húsevő baktérium okozta fertőzésbe halt bele. Az informátor szerint Vadász Zsolt nagyjából két hete az otthonában lett rosszul, mentővel kellett kórházba szállítani.

Hamar kiderült, hogy “megmagyarázhatatlan módon, nem tudni, hol és mikor, de egy húsevő baktérium okozta fertőzés támadta meg a szervezetét”. A színész hamar lélegeztetőgépre került, de ez sem segített, sorban leálltak a szervei.

Vadász Zsolt halála

Debrecenben is rendszeresen fellépett

Vadász Zsolt Ózdon született 1972-ben. A Gór Nagy Mária Színitanodában és a Budapesti Operettszínház Zenés-Színészképző Stúdiójában tanult színészetet és éneklést. 1997-től 2001-ig az egri Gárdonyi Géza Színház tagja volt, ahol operettek és musicalek főszerepeit alakította. 2000-2002 között a debreceni Csokonai Színházban játszott, ahol az operettszerepek mellett az operával is megismerkedett. 2001 óta volt a Budapesti Operettszínház művésze, ahol az operettirodalom legnépszerűbb bonviván szerepeit alakította.

Vendégszerepelt a Győri Nemzeti Színházban, a Debreceni Csokonai Színházban, a Miskolci Nemzeti Színházban, a Pécsi Nemzeti Színházban, a Kassai Állami Színházban, a plzeni J.K. Tyla Színházban. Énekelt New Yorkban, Chicagóban a Chicagói Szimfonikusokkal, Los Angelesben a Walt Disney Concert Hallban, Washingtonban, Miamiban, Kanadában, Németországban, Oroszországban, Olaszországban, Ausztráliában, Japánban, Kínában, Kazahsztánban, Ománban, Katarban, Bruneiben, Dubaiban és a Fülöp-szigeteken is. A magyar mellett német, szlovák, cseh, olasz és orosz nyelven is szerepelt.

A húsevő baktérium ritkán betegít meg, de akár végzetes is lehet

A “húsevő baktérium” kifejezés a köznyelvben olyan baktériumokat jelöl, amelyek súlyos, gyorsan terjedő fertőzéseket okoznak, amik a bőr és a lágy szövetek elhalásával járnak. A szakmai neve ennek a fertőzésnek nekrotizáló fasciitis. Néhány gyakori kórokozó, amely ilyen fertőzéseket okozhat, a következők:

  1. Streptococcus pyogenes: Ez a baktérium gyakran nevezik “húsevő baktériumnak”. Ez egy gram-pozitív baktérium, amely különböző fertőzéseket okozhat, beleértve a nekrotizáló fasciitist.
  2. Staphylococcus aureus: Ez a baktérium, különösen a meticillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA), szintén okozhat nekrotizáló fasciitist.
  3. Clostridium perfringens: Ez a baktérium anaerob környezetben, például mély sebekben, súlyos fertőzéseket okozhat, amelyek szövetelhaláshoz vezetnek.
  4. Vibrio vulnificus: Ez a baktérium gyakran található meleg tengervízben, és nyílt sebekbe jutva súlyos fertőzéseket okozhat, különösen az immunrendszer gyengült emberekben.

Tünetek

A nekrotizáló fasciitis tünetei gyorsan fejlődhetnek, és az alábbiak lehetnek:

  • Intenzív fájdalom és duzzanat a fertőzés helyén.
  • Piros, meleg, és érzékeny bőr a fertőzött területen.
  • Láz, izzadás, hidegrázás, és általános rossz közérzet.
  • A bőr elszíneződése, hólyagok kialakulása és fekélyek.

Kezelés

A nekrotizáló fasciitis egy orvosi vészhelyzet, amely azonnali kezelést igényel. A kezelés magában foglalhatja:

  • Az érintett szövetek műtéti eltávolítását.
  • Intravenás antibiotikumok alkalmazását.
  • Támogató kezelést, például fájdalomcsillapítást és folyadékpótlást.

Megelőzés

  • Sebek megfelelő tisztítása és fertőtlenítése.
  • Bőrkárosodás elkerülése, különösen vízben, ahol húsevő baktériumok jelen lehetnek.
  • Azonnali orvosi ellátás igénybevétele, ha a fenti tünetek jelentkeznek.

Fontos, hogy a nekrotizáló fasciitist gyorsan és hatékonyan kezeljék, mivel a fertőzés nagyon gyorsan terjedhet és életveszélyes lehet. Ha bármilyen gyanú merül fel, azonnal orvoshoz kell fordulni.

Fotók: Facebook/Budapesti Operettszínház