Villámlás, zivatar

Nagy lehűlés körvonalazódik, ekkor érhet véget az áprilisi nyár

Ország

Mintegy 10 fokkal mérünk melegebbet, mint az április elején megszokott. Csapadékkal sem kényeztet minket az időjárás, így törvényszerű, hogy az Alföldön egyre súlyosabb az aszályhelyzet.

Az áprilisi, júniust idéző hőmérsékleti maxiumok a hét végéig még kitartanak, a meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint vasárnap már 30 fok fölé kúsznak a maximumok. Kisebb enyhülést szerdán hozhat egy gyenge hidegfront, de inkább csak a Dunántúlon eredményez majd átmenetileg néhány fokos lehűlést.

A nagyobb változásra jövő hétfőig kell várnunk, az Időkép számításai szerint ekkor érkezhet egy markánsabb hidegfront. amely már többfelé hozhat jelentősebb mennyiségű csapadékot és akár 10-15 fokos lehűlést.

Addig is dőlnek a melegrekordok

Megdőlt a fővárosi melegrekord vasárnap: Újpesten 26,5 Celsius-fokot mértek – közölte a HungaroMet Zrt. a honlapján hétfőn.

Azt írták: az erre a napra vonatkozó korábbi fővárosi rekord 26,1 fok volt, amelyet Budapest Krisztina meteorológiai állomáson jegyeztek fel 1986-ban.

A HungaroMet arról is írt, április 7-én, vasárnap országszerte kora nyárias idő volt. Az átlagos maximum-hőmérséklet ezen a napon 15,1 fok, ezzel szemben most 25,1 fok volt az átlag, tehát országosan pont 10 fokkal volt melegebb az ilyenkor szokásosnál – írták.

Rekordmeleg van tőlünk nyugatabbra is: