Magyar Péter EP-választás

Magyar Péter nem fogja magát összegyurcsányozni, és indulna a júniusi választásokon

Ország

A március 15-ei, szakértők szerint profi, de túlságosan sok újdonságot nem tartalmazó, 50 ezer fő előtt elmondott beszéde után újabb interjút adott a Partizánnak Magyar Péter, aki pénteken azt is bejelentette, hogy “Talpra, magyarok!” néven mozgalmat indít.

Magyar Gulyás Mártonnak többek között arról beszélt, hogy “nyílt titok”, hogy Orbán Viktor idén is vidéken akart kisebb március 15-i eseményt tartani, de amikor kiderült, hogy ő is tart megmozdulást Budapesten, úgy döntöttek a Karmelitában, hogy Orbán is Budapesten fog beszélni.

A 2026-os országgyűlési választásra olyan középen álló erőt szeretne felépíteni, hogy egyik politikai erőnek se lehessen egyedül abszolút többsége, csak koalíciós kormány alakulhasson.

Az egyik erőnek a Fidesz-KDNP-t tartja a szatellitpártjával, a Mi Hazánk Mozgalommal.

„Mindenki tudja, hogy a Mi Hazánk politikusai rendkívül jó kapcsolatot ápolnak a Fidesz politikusaival, és olyan dolgokra vannak tartva, amit a Fidesz önmaga nem akar elvégezni”

– mondta Magyar Péter.

Papp László az Európai Uniótól féltette március 15-én a magyarok függetlenségét

A másik erő szerinte Gyurcsány Ferenc tömbje. Ide sorolja a Momentumot és a többi ellenzéki pártot is, amelyek a 2022-es választási vereség után sem tudnak innen kikecmeregni. A harmadik erő lenne az ő még meg sem alakult pártja, amely egyes közvélemény-kutatások szerint 10 százalék fölött állt még a március 15-ei beszéde előtt.

Magyar Péter – aki gyors felemelkedését a Kétfarkú Kutya Párt megerősödésével együtt egyfajta válságtünetnek érzi – leszögezte, soha nem kötök koalíciót Gyurcsány Ferenccel. Ami a Fideszt illeti, arról beszélt, csak feltételekkel tárgyalna bárkivel is koalíciós együttműködésről.

Magyar az interjúban, kijelentette, hogy elindulna a júniusi EP- és önkormányzati választáson, de „csapatai harcban állnak”, például a Karmelitával. Azt még nem mondta el, hogy akkor új pártot alapít, vagy már meglévő pártba szállna-e be, esetleg egy meglévő, nem funkcionáló kis pártot venne át. Azt mondta, az EP-választáshoz kell mögé párt, de az önkormányzatinál indulhat valamilyen szervezet színeiben.

S hogy mi különbözteti meg Magyar Péter mozgalmát az elmúlt évek hasonló politikai szereplőitől, Magyar Péter erre azt felelte:

“Bennem nincs messiástudat. Van vízióm, van elképzelésem.”

Azt is hozzátette – utalva itt Márki-Zay Péterre – hogy amatőr dolog volt az ellenzék 2022-es miniszterelnök-jelöltjének összegyurcsányoznia magát.