Sarudi öntözőcsatorna elpusztult állatok

Nem izgatja a hatóságokat az állatok számára halálos csapdaként működő sarudi öntözőcsatorna

Ország

Sorra lelik halálukat a vadak egy trehányul tervezett öntözőcsatornában Sarudnál – számoltunk be róla mi is bő két éve. A problémának szélesebb nyilvánosságot Hadházy Ákos biztosított.

Megrázó kisfilm is készült akkoriban a csatornából kétségbeesetten menekülni próbáló állatokról.

A film készítője szerint az öntözőcsatorna/csapda Sarud határában, Natura 2000 területen fekszik, és szerinte sem környezetvédelmi hatástanulmány nem készült, sem vízügyi engedélyt nem kapott az építkezés.

Hadházy megemlíti, a környezetvédelmi hatóság volt az, amit a Fidesz a legelsők között vert szét, így egészen életszerű, hogy ezt a barbár, hatalmas csapdát senki nem engedélyezte.

Továbbra is pusztulnak az állatok

Nos, érdemi fejlemény azóta sem történt,  több mint két éve ugyanúgy pusztulnak az állatok a csatornában – tájékoztatta a Debreceni Napot Kovács András, a Parlagi Sas Alapítvány alelnöke.

Az alelnök  az alapítvány Facebook-oldalán foglalta össze, hogy 2023. november 18-án a Heves megyei Sarud térségében végzett ragadozómadár-megfigyelést, amikor egy vastag fóliával bélelt, megközelítőleg másfél kilométer hosszú öntözőcsatornában 19 megfulladt mezei nyulat (Lepus europaeus), minimum három védett keleti sünt (Erinaceus roumanicus), minimum három védett menyétféle ragadozót (Mustela sp.), és több tucat, a lebomlás miatt vizuálisan azonosíthatatlan, kis- és közepes termetű rágcsálót talált.

A szerencsétlen állatok egy része feltehetően egyszerűen inni szeretett volna, más részük pedig véletlenül csúszhatott bele a csatornába. A csatorna rézsűin megfigyelt nyomok azt mutatták, hogy fulladásuk előtt hosszasan küzdöttek a kijutás reményében. Halálukat végül a sokkhatással együtt járó kimerülés, kihűlés és fulladás okozhatta.

Az alapítvány november 29-én szakmai javaslatokkal együtt közérdekű bejelentést tett a Heves Vármegyei Kormányhivatal illetékes főosztályára a csatorna természetkárosító hatásainak megszüntetése érdekében.

“A Kormányhivatal illetékes főosztálya a kérelem benyújtása és kétszeri érdeklődésünk után 95 nappal, 2024. február 29-én egy udvarias levélben közölte, hogy „a vizsgálat folyamatban van, azonban az ügy elintézése 30 napnál hosszabb időt vesz igénybe, a jogszabályokban foglaltak betartásának ellenőrzése, illetve minden szükséges adat beszerzése miatt. Úgy tudjuk, hogy az említett főosztály korábban nem tudott az ügyről, vagy nem volt illetékes”

– részletezte Kovács András.

Az alapítvány álláspontja szerint a csatorna létrehozása és fenntartása évek óta több hazai és európai uniós jogszabályt sért. De a hazai és uniós jog rendelkezésinek figyelmen kívül hagyása mellett a józan észt és jóérzést is borzasztóan sérti, hogy több mint két éve, és a korábbi jelzések ellenére, a csatorna továbbra is folyamatosan és jelentős számban pusztítja a belecsúszott szerencsétlen állatokat. Emellett közegészségügyi-járványügyi kérdéseket is felvethet a bomló tetemeket tartalmazó öntözővíz használata – mutat rá az alapítvány alelnöke.