Novák Katali és Orbán Viktor

Már három tanácsadója hagyta faképnél Novák Katalint, Orbán Viktor pedig megnyirbálja a köztársasági elnök hatáskörét

Ország

Gundel Takács Gábor távozása után Lackfi János író és Szörényi Levente zenész is kilép Novák Katalin köztársasági elnök eredetileg 16 fős tanácsadói csapatából.

Lackfi Facebook-oldalán azt írta,

“nem akartam a témához hozzászólni, a drámai távozásokat nem kedvelem. Viszont a gyűlölet-vihart sem szeretném tovább állni egy olyan fájdalmas és viszolyogtató ügyben, melyhez hangsúlyozottan semmi közöm.”

Lackfi azt is közli, hogy Novák tanácsadói testületének tagjai semmiféle anyagi juttatásban nem részesülnek, és sosem tárgyalnak napi politikai eseményeket.

“Borzalmas minden pedofil-botrány, és a kegyelem-ügy kapcsán nagyon vártam volna bármiféle magyarázatot. A közfelháborodás teljesen érthető, az viszont aljas dolog, ahogy sokan ennek révén próbálnak kattintásszámot elérni, politikai tőkét kovácsolni, vagy csak jó troll módjára másoknak beszólogatni, saját fensőbbrendűségüket bebizonyítani”

– írja Lackfi, és leszögezi, kilépése nem valaki ellen vagy mellett szól.

Gundel Takács Gábor távozása:

Gundel Takács Gábor kiszáll Novák Katalin tanácsadói csapatából

Szörényi Levente pénteki Facebook-posztjában ezt írta:

Tisztelt Elnök Asszony, Kedves Katalin!
A pályafutásom során eddig nem tapasztalt, most azonban felém irányuló gyűlöletcunami és „feszítsd meg” szavalókórus hatására felmondom a Tanácsadói Testületben betöltött szerepemet, amit pedig éppen azért fogadtam el tavaly, hogy a kultúra területén szerzett tapasztalataimmal támogassam a széles társadalmi egyetértés ügyét. Sajnálom, hogy rajtam kívülálló okok miatt ez ellehetetlenült, egyúttal kérem, fontolja meg, hogy a kialakult helyzetben képes lehet-e még betölteni a nemzet egységét megtestesíteni hivatott pozíciót.

Orbán Novákra hárítja a felelősséget

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök este benyújtotta a parlamentnek az alaptörvény tizenharmadik módosításáról szóló javaslatot, amelynek elfogadása esetén a köztársasági elnök nem gyakorolhatja egyéni kegyelmezési jogát a kiskorúak sérelmére elkövetett szándékos bűncselekmények esetén.

“A köztársasági elnök kegyelmi döntése körül vita alakult ki. Ezt a vitát minden magyar ember számára megnyugtatóan le kell zárni”

– áll a kormányfő által jegyzett törvényjavaslat indoklásában, amely az Országgyűlés honlapján olvasható.

Az indoklás azt is leszögezi: Magyarországon a gyermek a legfontosabb, a gyermekek kárára elkövetett bűncselekmények tetteseit a törvény teljes szigorával kell büntetni. “Alaptörvényünkben kell világossá tenni, hogy a gyermekek kárára bűncselekményt elkövetők számára nincs kegyelem!”

– áll az indoklásban.

“Aki kiskorú gyermek kárára szándékos bűncselekményt követ el, az semmilyen indokkal nem mentesülhet a tettei következményei alól. Egyértelműen ki kell zárni annak a lehetőségét, hogy a gyermekek kárára szándékos bűncselekményt elkövetők kegyelem útján mentesüljenek a büntetésük hátrányos jogkövetkezményei alól, és újra büntetlen előéletűvé válhassanak”

– olvasható az alaptörvény módosításáról szóló javaslat indoklásában.

A javaslat elfogadásához az országgyűlési képviselők kétharmadának igen szavazata szükséges.