Alsózsolca akkumulátorüzem

Elhajtották a szlovén akkufeldolgozót az alsózsolcaiak, most már egy másik település lakosai “örülhetnek” neki

Ország

“Menjetek haza, menjetek a kurva anyátokba” – jelezték nemrég egy közmeghallgatáson az Miskolchoz közeli Alsózsolca lakosai, hogy nem kérnek a szlovén (!) Andrada akkumulátor-feldolgozójából.

Később kiderült, Szilágyi László, a város független polgármestere sem támogatja a projektet. Elmondta,a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kormányhivatal környezetvédelmi főosztályához beérkezett kérelem alapján tudták csak meg, hogy előzetes vizsgálati eljárás indult az Andrada Group Kft. évi 10 ezer tonna veszélyes hulladékot – használt akkumulátort – feldolgozó és hasznosító üzeme ügyében.

Megdöbbentünk, amikor kiderült, hogy a tervek megvalósítása már előrehaladott állapotban van, s a város határában naponta 31,25 tonna anyag feldolgozását, illetve 40 tonna veszélyes hulladék tárolását tervezik

– fogalmazott.

A bejelentés után majdnem tettlegességig fajultak az indulatok:

Kis híján megverték a frissen bejelentett akkumulátorüzem képviselőit Alsózsolcán

A tiltakozás végül eredményre vezetett

13 milliárd forintos beruházással hoz létre csúcstechnológiás üzemet Sóskúton a szlovén tulajdonú Andrada csoport zöld energiatároló rendszerek újrahasznosítására – közölte a cég a hvg.hu megkeresésére kedden.

A vállalat összesen 160 munkahelyet tervez létrehozni a projekttel. Peter Tibaut, az Andrada ügyvezetője és társtulajdonosa a közleményben azt írta, hogy kis kapacitású, nem veszélyes fémhulladékokat újrahasznosító üzemként indulnak el, a sikeres felfutást követő második lépésben pedig teljes energiatároló rendszereket is feldolgoznak majd. „Az egységes környezethasználati engedély kérelmezéséhez átfogó környezeti hatásvizsgálatot végzünk. Célunk, hogy a legszigorúbb környezetvédelmi követelmények és uniós szabványok alapján működjünk” – tették hozzá.

Az üzem február végén fogja megkezdeni a működését, a szükséges engedélyek megszerzése után.

Ezt követően tájékoztatásuk szerint újabb magyarországi és európai helyszínek következnek.

Azt is írták, hogy fontosnak tarják „a környezetvédelmi előírások szigorú ellenőrzését, a megfelelő hulladékgazdálkodást és a hosszú távú fenntarthatóságot”.

Az Andrada terve korábban az volt, hogy Alsózsolcán indítja el az első üzemét, ám a „a sóskúti telephely méretét és logisztikai adottságait tekintve még optimálisabb helyszínnek bizonyult” – halandzsázott a szlovén cég.