Alsózsolca akkumulátorüzem

Visszavonta engedélykérelmét az Alsózsolcán akkumulátor-újrahasznosítót tervező cég

Ország

Mint arról beszámoltunk, heves ellenással fogadta a lakosság a Miskolchoz közeli Alsózsolcán a szlovén Andrada cég akkumulátor-újrahasznosítójának hírét.

A legfőbb kifogás az volt, hogy a terület szigorúan védett vízbázison fekszik, valaki szerint aki az egészet kitalálta, biztos, hogy tudatmódosító szerekkel él. Csöbör Katalin, a helyi fideszes országgyűlési képviselő nem vett részt a fórumon, a beruházást végző Andrada kollégáit, egy férfit és egy nőt  nem sokon múlt, hogy megverjék, de a biztonságiak kimenekítették őket.

Az üzem ellen több petíciót is indítottak, Csöbör Katalin pedig csütörtök este Facebook-oldalán arról tájékoztatta a lakosokat, hogy a szlovén cég visszavonta az engedélykérelmét:

“Tisztelettel tájékoztatom Önöket, hogy az Andrada visszavonta az alsózsolcai újrahasznosító létesítésére vonatkozó engedélykérelmét! Az előzetes vizsgálati eljárás helyett a vállalat – megelőzve a hatóság esetleges ilyen irányú kérését – környezeti hatásvizsgálati eljárást indít. A további fejleményekről is folyamatosan tájékoztatni fogom Önöket!”

Mindez persze nem azt jelenti, hogy az üzem nem épül meg Alsózsolcán, de némi sikert azért elkönyvelhetnek a tiltakozók.

Erdei Zsolt (Rokker Zsoltti) momentumos önkormányzati képviselő viszont nagyon örül:

“Győztünk!!!Fontos csatát nyertünk! Csöbör Katalin bejegyzése szerint úgy tűnik, az Andrada visszavonta az alsózsolcai akkumulátor újrahasznosító engedély kérelmét! Érdemes volt tüntetni! Borsod-Abaúj-Zemplén megye ne legyen a Fidesz kormány hulladéklerakója, veszélyes anyag-feldolgozó üzemeinek telephelye! Köszönet mindenkinek, minden pártnak, és szervezetnek, és a lakosságnak aki velünk tartott!”

https://debreceninap.hu/helyi/2023/09/06/debreceni-segedlettel-demonstraltak-az-alsozsolcai-akkubonto-ellen-a-polgarmester-is-kiall-a-nepakarat-mellett/