Bűnügyi helyszínelő

Ásóval akarta szétvágni a rendőröket – enyhítette büntetését a debreceni bíróság

Ország

7-7 évről 5-5 évre enyhítette börtönbüntetését és közügyektől való eltiltását a Debreceni Ítélőtábla annak a férfinek, aki ásóval támadt az intézkedő rendőrökre. A közlemény szerint az elsőfokú bíróság megalapozott tényállást állapított meg, okszerűen következtetett a vádlott bűnösségére és helyesen minősítette a cselekményt. Azonban a törvényben előírt büntetési tételek és a középmérték szabályának figyelembevétele alapján, a törvényszék eltúlzottan súlyos büntetést szabott ki. Ezért az ítélőtábla jogerősen enyhítette a vádlott büntetését.

Az első fokon eljárt Nyíregyházi Törvényszék 2023 februárjában G. I. vádlottat felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszak és két rendbeli emberölés előkészületének bűntette miatt 7 év börtönbüntetésre és 7 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte.

Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője elsősorban az emberölés előkészület bűntette vonatkozásában felmentés, másodlagosan a büntetés enyhítése érdekében jelentett be fellebbezést. Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint egy szabolcsi településre vonult ki bejelentést követően a Nyírbátori Rendőrkapitányság egyik főtörzsőrmestere és törzszászlósa, s az intézkedés során meg akarták bilincselni G.I. vádlott testvérét.

Látva ezt a vádlott, a testvérét arrébb taszította az intézkedő rendőröktől, majd magához vett az udvaron egy ásót, mellyel először a szolgálati autó felé indult, azt kiabálva, hogy „széttöröm”, majd a rendőrautó helyett inkább a járőrök felé fordult, miközben megöléssel, az ásó beléjük vágásával fenyegette meg őket.

Ekkor a rendőrök a vádlottat több alkalommal figyelmeztették, tegye le az eszközt, ellenkező esetben lőfegyvert fognak vele szemben alkalmazni. Mivel a felszólításnak a vádlott nem tett eleget, az ásót a feje fölött, sújtásra készen tartva a hátráló főtörzsőrmestert és törzszászlóst egyre inkább megközelítette, ezért az egyik rendőr a lőfegyverét kibiztosította és rá szegezte. Ekkor a vádlott édesapja – a fiát féltve – kivette kezéből a szerszámot, G.I. pedig elmenekült a helyszínről.

A támadás olyan mértékű közvetlen veszélyt jelentett a járőrökre, hogy a hozzátartozó közbeavatkozásának hiányában a főtörzsőrmester célzott lövést adott volna le a vádlottra.