Repülőjegy, utazás, vízum

Az Egyesült Államok szigorítja a magyarok vízummentességét, erre Oroszország bejelentett egy könnyítést

Ország

Az Egyesült Államok kedden jelentősen korlátozta Magyarországról érkező emberek vízummentességét.  De van alternatíva: irány Oroszország!

Az Egyesült Államok jelentősen korlátozza keddtől Magyarország részvételét a vízummentességi programjában a 2011 és 2020 között kiállított magyar útlevelek biztonsági kockázata miatt – írja a Politico.

Az amerikai nagykövetség által közleménye szerint 2011 és 2020 között a magyar kormány egyszerűsített honosítási eljárás keretében közel egymillió ember számára adott magyar állampolgárságot a személyazonosságukra vonatkozó megfelelő biztonsági ellenőrzés nélkül.

“Tekintettel a magyar kormány azon döntésére, mely szerint nem kezelte hiánytalanul az egyszerűsített honosítási eljárásból származó biztonsági kockázatokat, a Vízummentességi programban (röviden VWP) való részvételi eljárások minden magyar útlevéllel rendelkező számára módosulnak”

– írják.

A vízummentességi programban résztvevő 40 ország állampolgárai elektronikus igénylést követően akár 90 napig is az Egyesült Államok területén tartózkodhatnak. A magyar útlevéllel rendelkezők igénylésének jóváhagyása az eddigi két év helyett csak egy évre lesz érvényes, és utazásonként újra kell igényelni.

“Magyarország Kormányát a mai napon arról tájékoztattuk, hogy a magyar útlevéllel rendelkező személyek az Utazási Engedélyt Jóváhagyó Elektronikus Rendszeren (ESTA) keresztül igényelt utazási engedély érvényességi ideje két évről egy évre csökken. Emellett a magyar útlevéllel rendelkezők ESTA-jának érvényessége egyszeri használatra korlátozódik” – olvasható az amerikai nagykövetség közleményében.

„Százezres nagyságrendben állított ki útlevelet a magyar kormány az egyszerűsített honosítási program részeként, szigorú ellenőrzés nélkül,”

– mondta a Politiconak David Pressman. Az Egyesült Államok budapesti nagykövete szerint a problémát évekkel korábban jelezték a magyar kormánynak, de az nem tett érdemi lépéseket az ügyben.

A Belügyminisztérium a külhoni magyarokkal takarózna

Az Amerikai Egyesült Államok a kettős állampolgársággal rendelkező külhoni magyarok adatait követelte Magyarországtól – közölte a Belügyminisztérium kedden az MTI-vel.

Azt írták, hogy Magyarország ezt nem adja ki senkinek, mert a külhoni magyarok biztonsága a tét. “Ezért áll most bosszút a magyarokon Joe Biden elnök úr kormánya” – tették hozzá.

(Valójában a kettős állampolgársággal rendelkező orosz és kínai elemeket védhetik ezzel – a szerk.)

Elektronikus vízum igényelhető Oroszországba

Oroszországra érvényes, egyszeri, 16 napi tartózkodásra feljogosító elektronikus beutazási vízum igényelhető keddtől az orosz külügyminisztérium egy külön weboldalán vagy egy mobiltelefonos alkalmazás segítségével – írja az MTI.

Az elektronikus vízumot 55 ország, köztük európai országok, így Magyarország állampolgárai kaphatják meg, mintegy 52 dollárnak megfelelő díj ellenében. Az engedéllyel turista, üzleti, humanitárius és látogatási céllal lehet beutazni.

A külföldi állampolgárok számára az e-vízum igényléséhez érvényes útlevél, egészségbiztosítás és útlevélkép szükséges, meghívó, szállodafoglalás vagy az utazás célját igazoló egyéb dokumentum nem. A kérelmet legkésőbb négy nappal az Oroszországba való belépés tervezett időpontja előtt kell benyújtani. A vízum a kiállítását követően 60 napig érvényes.

Az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium szerint 2023 végére a beutazó turistaforgalom 10 millió főre nőhet, többek között az e-vízum bevezetésének köszönhetően. Oroszországban 2020-ban fogadták el azt a törvényt, amely lehetővé tette volna, hogy 2021-től 52 ország állampolgárai igényelhessenek e-vízumot, ám a végrehajtását a koronavírus-világjárvány miatt elhalasztották.

Tavaly ősszel Vlagyimir Putyin orosz elnök arra utasította a kormányt, a külügyminisztériumot, a belügyminisztériumot és a Szövetségi Biztonsági Szolgálatot (FSZB), hogy az e-vízum projektet terjesszék ki az Oroszországgal szemben barátságtalannak minősített országok listáján nem szereplő államokra is.

A vízum az electronic-visa.kdmid.ru weboldalon igényelhető.