Fiák István és Kósa Lajos

Nyomozást indítanak Kósa Lajos ügyvédje ellen a recski sárlavina ügyében

Ország

Heves esőzések okoztak pusztító sárlavinát június 8-án Recsken, amely a közeli bányából indult útjára, és mosta el családok otthonát. A katasztrófa június 25-én újra megtörtént. A bányát üzemeltető Andezit-Bau Bányászati Kft. egyik tulajdonosa Fiák István, Kósa Lajos ügyvédje-barátja.

A recskiek ügyét Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője karolta fel, de úgy tűnt, gyorsan véget is ér az egész, mert az egri rendőrkapitányság többször is elutasította feljelentését, amit a politikus foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt tett meg. Másodjára azzal magyarázták döntésüket, hogy vis maior (előre nem látható) esemény történt, a bánya pedig minden szükséges engedéllyel rendelkezik.

Tordai most egy újabb Facebook-posztban arról számolt be, hogy az Egri Járási Ügyészség kedden hatályon kívül helyezte a rendőrség előző, a nyomozást elutasító döntését, és elrendelte a nyomozást. Így az Egri Rendőr-főkapitányságnak le kell folytatnia azt.

A Heves Megyei Kormányhivatal 2021 decemberében adta meg 5 évre a környezetvédelmi engedélyt az Andezit-Bau Bányászati Kft.-nek, aminek az egyik tulajdonosa Kósa Lajos ügyvédje, Fiák István – írta meg a 444. Egy testületi jegyzőkönyv szerint Paks II.-höz, a Belgrád–Budapest-vasútvonalhoz szállítják a itteni köveket.

Rágalmazásért elítélték Kósa Lajos barátját, Fiák Istvánt