Az MSZP szerint idejétmúlt a kerékbilincs használata

Ország

Az MSZP szerint a kerékbilincs használata idejétmúlt, át kell alakítani a parkolási bírságok rendszerét, ezért a párt törvényjavaslatot nyújt be a kerékbilincs megszüntetéséért – közölte az ellenzéki párt pártigazgatója csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

Molnár Zsolt azt mondta, a díjfizetést elmulasztók és a szabálytalanul parkolók sorozatosan bújtak ki a pótdíj és a szabálysértési bírság megfizetése alól, így indokolt volt a kerékbilincs használata. A párt szerint azonban a digitalizáció és a jogrend fejlődésével elavult a kerékbilincs alkalmazása, hiszen a díjak vagy a bírságok meg nem fizetése elkerülhetetlenné vált, azok alól nem lehet kibújni, ezért az MSZP törvényjavaslatot nyújt be a kerékbilincs megszüntetéséért.

A politikus hozzátette: javaslatukban az szerepel, hogy a központi költségvetés a beszedett pótdíjak és szabálysértési bírságok 50 százalékát engedje át az önkormányzatoknak, így az állam és az önkormányzatok is részesülnének a befolyó bírságokból. Az MSZP szerint már nincs szükség egy olyan intézményre, amely “közutálatnak örvend, megosztó, visszaélésekre ad okot és a tulajdonjog aránytalan rendelkezési jogának korlátozását is jelenti” – mondta Molnár Zsolt.