Lejárt a tűzoltók balesetbiztosítása, de a Belügyminisztériumnak nincs pénze újat kötni

Ország

Április közepén megszűnt a tűzoltók csoportos baleset- és életbiztosítása, mindezt levélben közölte velük a Pintér Sándor irányítása alatt álló Belügyminisztérium.

A katasztrófavédelem megyei vezetői levélben tájékoztatták az állományt:

Tájékoztatom, hogy a Belügyminisztérium és a Generali Zrt. között 2021. évben létrejött csoportos élet- és balesetbiztosítási szerződés 2023. április 11-én a szerződésben kikötött határozott időtartam lejártával megszűnt.

Jelenleg az a helyzet, hogy a balesetet szenvedő tűzoltók biztosítási esemény esetén nem kapnak semmit, legfeljebb perelhetik a munkaadót.

A Belügyminisztériumnak törvényi kötelessége lenne biztosítani a megbízásából dolgozó tűzoltókat, a tárca azonban április eleje óta nem teljesíti a törvényi kötelezettségét. A hír május eleje óta keringett a szervezetben, de csak az elmúlt hetekben kiküldött tájékoztatóval lett hivatalos. Most mindenki azt találgatja, vajon a valóságban mi történik, ha egy tűzoltó balesetet szenved vagy meghal szolgálat teljesítése közben.

A Lánglovagoknak nyilatkozó Dobson Tibor, a Magyar Tűzoltó Szövetség (MTSZ) elnöke szerint a Belügyminisztérium nem tervezi megújítani a korábbi szerződést. Dobson akkor három lehetőséget említett:

· az egyik, hogy a tűzoltókra az MTSZ köt biztosítást;

· a másik, hogy a tűzoltóságok maguk kötnek az épületbiztosításuk mellé baleset- és életbiztosítást;

· a harmadik, hogy a tűzoltók maguknak kötnek biztosítást, és megpróbálnak valamilyen kedvezményt szerezni a biztosítóknál.

A Magyar Tűzoltók Szövetsége tárgyalásokat kezdeményezett az ügyben, a tűzoltók javaslatait június 26-ig várják – írja a 24.hu.