6 tipp a sikeres nyelvtanuláshoz

Ország

Nyelvet szeretnél tanulni, de fontos a miért? Ha megvan a válasz a kérdésre, nagy eséllyel nem fogod feladni, nem unsz rá, hanem szorgalmasan lépdelgetsz felfelé a nyelvtanulás lépcsőjén.

Milyen tippeket kaphatsz, hogy könnyebben menjen a nyelvtanulás?

1.   Keress célokat és legyen motivációd

A céljaid ne legyenek általánosak és túlságosan távoliak sem. Lehetőleg kisebb, elérhető célokat tűzz magad elé, mert a siker amit elérsz, a legjobb motiváció. Feltétlenül szükség van kellemes érzésekre, hogy megmaradj az elképzeléseid és a célkitűzések mellett, hiszen nem akarod feladni.

2.   Fokozatosan haladj

A napi 5-10 szó megtanulásával már nagyon szépen tudsz haladni, többre nincs is szükség. Főleg ha tudsz naponta foglalkozni vele. Ehhez még hozzájön az addig elsajátított szókincs gyakorlása. A már megtanultakat folyamatosan vedd elő és újra vedd át rendszeres időközönként. A folyamatos ismétlés a kulcsa a tartós tudás megszerzésének.

3.   Élvezd a tanulást

A tanulásnak nem kell unalmasnak lenni, tedd kellemessé, élvezd a tanulást, amihez kellemes emlékek kötődnek mindig jobban rögzül az agyadban, mint a kellemetlen, ezért azt jobb kerülni.

4.   Ne félj a beszédtől!

Amikor csak van rá lehetőség beszélj, használd a nyelvet! A gyakorlattól leszel mester. Sokszor tapasztaljuk, hogy vannak olyanok akik folyamatosan beszélnek és a hibák ellenére tökéletesen megértik őket. Sokkal kellemesebb, ha olyan valakivel beszélgetsz, aki megosztja veled a gondolatait, mégha nem is beszél tökéletesen, mintha egy rövid mondattal válaszol, de az tökéletes. A hibák ellenére beszéljünk!

5.   A nyelvtan nem minden

A nyelvtan ahhoz ad segítséget, hogy pontosan fejezd ki magad, de nem az a fontos, hogy hogyan mondod, hanem az, hogy mit mondasz. Amikor még nem is ismerjük a nyelvtant, egészen kicsi korban, akkor is el tudjuk mondani amit szeretnénk, ezért ne szabályokat tanulj, hanem szituációkat. Azt próbáld meg elsajátítani, hogy mikor használj egy szerkezetet.

6.   Rendszeresen gyakorolj

Ha hetente, havonta, netán még ritkábban foglalkozol a nyelvvel, nem leszel hatékonyabb mintha naponta 10 percet tanulsz. Pont ezért könnyebb anyanyelvi környezetben tanulni mert folyamatosan találkozol a nyelvvel. Nem csak tanulással lehet nyelvet tanulni. Más módszerekkel is elérheted, amit célul tűztél ki, ez lehet zenehallgatás, film vagy sorozatok nézése, olvasás, feladat megoldás is. Ez azért jó, mert minél többször találkozol egy szóval vagy kifejezéssel, annál hamarabb rögzül. Ha időszakosan tanulsz, akkor a rövid távú memóriába kerülnek a nyelvi emlékek, azonban ha nem kerül elő hamarosan, akkor törlődik a memóriából. Azonban ha gyakran találkozol a nyelvi emlékekkel az a hosszú távú memóriába kerül, ott pedig rögzül.

Ma már nyelvi képzést bárhonnan elsajátíthatsz, angol képzés online otthonról is elérhető, több nyelviskolának van online képzése.

Összegezve

Elmondhatjuk, hogy ha sikerül motivációra szert tenned, van amiért szeretnéd megtanulni, nagy az esélye, hogy sikerülni is fog. Természetesen bele kell fektetni azt az energiát amivel rendszeres gyakorlás mellett folyamatosan haladva eléred azt a szintet amire vágytál. (x)