Garamvölgyi Flóra CPAC

Interjú közben dobták ki Garamvölgyi Flórát, a Guardian magyar tudósítóját Orbánék konferenciájáról

Ország

Kidobták a CPAC Hungary konferenciáról a Guardian tudósítóját, hiába volt akkreditációja – írja a Media1. Garamvölgyi Flóra újságíró éppen egy amerikai republikánus politikussal, Rick Santorum volt szenátorral készített interjút, amikor a politikust váratlanul elvezették, őt pedig kiküldték a szervezők.

Garamvölgyi sajtóregisztrációját a Media1 szerint korábban jóváhagyták, majd a rendezvény előtt mégis arról értesítették – számos más újságíróval együtt –, hogy azt csak online követheti. Csütörtökön ennek ellenére beengedték, csak pénteken dobták ki – elmondása szerint ugyancsak több más újságíróval együtt. A tudósító azt mondta a lapnak, a szervezők azzal tessékelték ki a konferenciáról, hogy

Rendszerhiba volt őt beengedni.

A The Guardian munkatársa azt mondta a Media1-nek, hogy a szervező után három biztonsági őr is azt tudatta vele, hogy el kell hagynia az eseményt, ahová egyébként ő korábban sikeresen beregisztrált még Los Angelesből.

Garamvölgyi megpróbálta megtudakolni, mi az oka annak, hogy mennie kell, hiszen előző nap az útlevelét bemutatva engedték be, és kapta meg a belépőjét, mire azt mondták neki a biztonságiak, hogy ne haragudjon rájuk, de felsőbb utasításnak tesznek eleget, és azonnal távoznia kell.

Garamvölgyi Flóra egyébként úgy tudja, hogy más, regisztrációval rendelkező külföldi újságírót is nemes egyszerűséggel kidobtak az eseményről.

A jobboldal (ahová a Fidesz valamiért magát is sorolja) egyik legnagyobb nemzetközi tanácskozását, a Konzervatív Politikai Akció Konferenciát (CPAC) május 4-5-én tartották Budapesten. A konferencia mottója idén “Együtt erő vagyunk!”, a középpontban a nemzeti erők nemzetközi együttműködése áll. A rendezvány vezérszónoka Orbán Viktor volt.