Így szüntessük meg a dugulást egyszerűen…

Ország

A fürdőszobai és konyhai dugulások rengeteg fejtörést okozhatnak, ha időről időre eltömítik a lefolyókat. Érdemes megismerni az otthoni praktikákat, amelyek hatékony megoldást kínálnak a probléma megszüntetése érdekében.

Ha eldugul a lefolyó, azonnali beavatkozásra van szükség, hiszen a fürdőszoba vagy épp a konyha gyakorlatilag használhatatlanná válik. Ilyenkor nem szívesen várunk a segítségre, szeretnénk minél hamarabb orvosolni a problémát. Szerencsére az esetek többségében nincs szükség szakértői segítségre vagy speciális eszközre. Az otthonunkban fellelhető szerek és eszközök általában hatékonynak bizonyulnak.

Elsőként érdemes megjegyezni, hogy a dugulások elleni védekezés alapját a megelőzés jelenti. Használjunk gyümölcsszűrőt, ami megelőzi a kisebb-nagyobb ételdarabok lefolyóba kerülését. A fürdőszobák esetében is érdemes a lefolyó beépített szűrőjénél kisebb lyukú változatot használni. A kisebb-nagyobb szilárd szennyeződésekkel szemben e módon sikeresen védekezhetünk, ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a dugulások kialakulásáért elsősorban a használt tisztítószerek és tisztálkodási készítmények habzóanyagai felelősek. Tehát a közhiedelemmel ellentétben a lerakódásokat elsősorban nem a zsíros szennyeződések, hanem a tisztítószerek habzóanyagai táplálják…

Ez alapján látható, hogy a mosogatószerek használata cseppet sem javítja a helyzetet, épp ellenkezőleg. Szerencsére az ilyen lerakódások relatív jól oldódnak forró vízben. A megelőzés eszköze lehet tehát a forróvizes öblítés. Nincs más teendőnk, mint egy vízforralót megtölteni vízzel, majd forralást követően a teljes tartalmát a lefolyóba zúdítani. Ha havi rendszerességgel elvégezzük ezt a rutint, jelentősen csökkenthetjük a dugulások kialakulásának valószínűségét.

Néha azonban hatékonyabb megoldásra van szükség. Kialakult dugulással szemben hatékony lehet a szódabikarbóna és ecet kombinációja. Szórjunk mintegy 3-4 evőkanál szódabikarbónát a lefolyóba, majd öntsük nyakon 3 deciliter ecettel. Hagyjuk állni mintegy fél órán keresztül, ezt követően végezzünk forróvizes öblítést.

Amennyiben ezek a praktikák nem váltak be, érdemes bóraxot alkalmazni. Ezt a szert sokaknak nem kell bemutatni. Noha hajlamosak vagyunk háztartási vegyszerként tekinteni rá, a bórax tulajdonképpen nátrium-tetraborát, ami a bórsav nátriummal alkotott sója. Mivel élelmiszerekben adalékként is hasznosítják, ezért biztonságosnak tekinthetjük, ugyanakkor nagyon fontos megjegyezni, hogy a bórax név alatt elsősorban a nátrium-tetraborát dekahidrátot értik, illetve emellett használják a többi hidrát és anhidrát változatra is. A bórax biztonságosan használható szer, de ez esetben sem feledkezzünk meg az utólagos forróvizes öblítésről.

Szerencsére csak ritkán van szükség olyan készítményre, ami agresszív maró hatást fejt ki. A kereskedelmi forgalomban kapható lefolyótisztítók erős hatású készítmények, amelyek használata körültekintést, illetve védőfelszerelést igényel. A gumikesztyű mellett ne feledkezzünk meg a védőszemüvegről sem! (x)