Szijjártó szerint Brüsszel miatt nem hagyta még jóvá Magyarország a finn és svéd NATO-csatlakozást

Ország

Laosz újranyitotta magyarországi nagykövetségét, ami jelzi, hogy mindkét fél készen áll az egyébként is baráti és megbízható kétoldalú kapcsolatok továbbfejlesztésére – jelentette be csütörtökön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a képviselet megnyitóján hangsúlyozta, hogy a két ország idén ünnepli a diplomáciai kapcsolatok felvételének 60. évfordulóját, és az együttműködés mindig a kölcsönös tiszteleten alapult, “soha nem egymás kioktatásáról vagy arról szólt, hogy megpróbáljuk megmondani a másiknak, hogyan kellene élnie”.

“Annak, hogy a nemzetközi politikai helyzet ma ennyire bonyolult és kihívásokkal teli, az egyik oka épp az, hogy a szereplők túl sok időt töltöttek egymás leckéztetésével ahelyett, hogy inkább tisztelnék és megpróbálnák megérteni egymást”

– vélekedett.

Majd hozzátette: ez alól a magyar-laoszi kapcsolat kivételt képez, s a jelenlegi nehéz körülmények még inkább felértékelik az ehhez hasonló, kiszámítható partnerségek fontosságát.

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy Brüsszel miatt késik a finnek és svédek NATO-csatlakozása, de nincs ok aggodalomra. Azt mondta,

a kormány valójában elvégezte a munkáját, benyújtotta az Országgyűlésnek a ratifikációs javaslatot, ám a parlament nyár közepe óta rendkívül erőltetett menetben tárgyalja azokat a jogszabályokat, amelyeket nagyrészt Brüsszel miatt kell megalkotni.

Így a külügyminiszter semmi esetre sem választaná a döntéshozókkal szemben a sürgetés taktikáját. Szjjártó szerint nem kell félni, a parlament napirendre fogja tűzni a javaslatot.

Sauli Niinistö finn elnök a napokban rá is csörgött Orbán Viktorra, hogy mi a helyzet a NATO-csatlakozásuk ratifikációjával.