Országos pedagógussztrájkot hirdetett október 5-ére a PDSZ

Ország

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének Országos Választmánya 2022. szeptember 23-i ülésén döntött a közeljövő akcióiról.
A szakszervezet közleménye szerint a gördülő sztrájk folytatása mellett rendszeresen megneveznek majd olyan napokat, amikor országos munkabeszüntetésre hívják az oktatásban dolgozókat.

Az első alkalommal 2022. október 5-re – az oktatás világnapjára- országos, egységes sztrájkot hirdetünk. Kérjük az óvodákban, iskolákban, kollégiumokban, szakszolgálatokban dolgozókat, hogy ezen a napon ne vegyék fel a munkát

– hívták fel az érintettek figyelmét.

“Ha a rendvédelmiseknek és a minisztereknek jár a béremelés, akkor a tanároknak is” – levelet írt Orbán Viktornak a PDSZ

A sztrájkot legkésőbb szeptember 27-én szerdán 16 óráig kell bejelenteni az intézményvezetőnek és 29-én 16 óráig le kell adni a sztrájkolók várható létszámát és névsorát-

Kérjük a közszféra és a versenyszféra szakszervezeteit. szervezzenek szolidaritási sztrájkot, szolidaritási akciókat erre napra, hogy világos legyen: az oktatatás nemzeti ügy. Együtt erősebbek vagyunk!

– írják a Facebook-bejegyzésben.

Ugyanezen a napon délután a PSZ és a PDSZ közös delegációi felkeresik az Alapvető Jogok Biztosának budapesti, győri, miskolci és pécsi irodáit, hogy átnyújtsák a hivatalnak az összegyűjtött panaszokat. A debreceni, székesfehérvári, és szegedi irodákat előző napon – október 4-én l – látogatják meg, mivel ezeken a helyszíneken szerdán nincs ügyfélfogadás.

A PDSZ azt is közölte, hogy 17 órától részt vesznek a diákok által meghirdetett eseményen a Jászai Mari téren. “Köszönjük nekik, hogy ismét kiállnak a tanáraikért. Innen este 7-kor átmegyünk a Kossuth térre a Tanítanék és noÁr által szervezett szolidaritási koncertre” – olvasható a közleményben.