A nyolcadikos földrajz tankönyv szerint Ukrajnán három nagyhatalom veszekszik

Ország

A 2022 februárjában kezdődött orosz-ukrán háborút is tartalmazza már a nyolcadikos diákok számára íródott földrajz tankönyv. Na de hogyan?

Hát úgy, ahogyan az a magyar kormány és a konteóhívők szája íze szerint történik: a nagy orosz medve (melynek usánkáján az orosz zászló fejjel lefelé szerepel) agressziója minimum egyenértékű az Egyesült Államok és az EU vélt háborús szerepével. Arról nem esik szó, hogy 2014-ben Oroszország nemzetközi egyezményeket felrúgva és egy kétes hitelességű népszavazás után elfoglalta a Krímet – magyarul kihasított egy darabot egy szuverén állam területéből.

Ukrajnát így jellemzi a tankönyv:

„A többség ukrán nemzetiségű, de az ország keleti részén jelentős az oroszok aránya, a Krím-félszigeten pedig ők alkotják a többséget. A két keleti szláv nyelv (orosz, ukrán) hasonló. Az oroszok által lakott országrészekben a lakosság egyötöd része kevert orosz–ukrán nyelven beszél. Ennek ellenére a két népcsoport gyakran szemben áll egymással. Ellentétük fegyveres konfliktust is kirobbantott a Krím-félszigetért (4.2.).”

A feltehetően megfelelési kényszerrel íródott tananyagra a Telex olvasója hívta fel a portál figyelmét.