Az LMP szerint a kormány a kisembereket megszorítja az új katás törvénnyel

Ország

Az LMP megszorításként és adóemelésként értékeli a kisadózó vállalkozók tételes adója (kata) szabályainak keddi módosítását, amely vállalkozásokat lehetetlenít el.

Az ellenzéki párt szerdai sajtótájékoztatóján Csárdi Antal frakcióvezető-helyettes közölte: törvénymódosítást nyújtanak be a társasági adó felső kulcsának 25 százalékra emelése érdekében, azzal ugyanis egyetért az LMP, hogy az államnak a jelenlegi helyzetben adót kell emelnie.

Hozzátette, emellett a kötelező iparkamarai tagság és az azzal járó évi ötezer forintos befizetési kötelezettség eltörlését is kezdeményezik, a párt szerint ugyanis a kamara elnöke ahelyett, hogy a vállalkozásokat képviselné, a kormány neoliberális gazdaságpolitikáját képviseli.

Csárdi Antal hangsúlyozta: szükséges, hogy egy társadalomnak legyen immunrendszere, közösen kell megmutatni, hogy “nem lehet mindent lenyomni a torkunkon”, ezért mindenkit, akinek fontos az ellehetetlenített vállalkozások sorsa, részvételre biztat a kata-szabályok megváltoztatása elleni tüntetéseken.

Gál József, az LMP szóvivője kijelentette: az új kata-szabályozás megszorítás és jelentős adóemelés, a kormány pedig hazudott, amikor azt mondta, hogy megvédi az embereket. Eközben a Fidesz a legnagyobb vállalatok és a leggazdagabbak terhét egy forinttal sem növeli. A Mol, az Audi, a Richter vagy a BMW adóterhe egy forinttal sem emelkedik, de fizessen a villanyszerelő, a gyógytornász, a futár – mondta.

Az LMP szerint a válság terheit a leggazdagabbaknak és a legnagyobb cégeknek kell viselnie, magasabb társasági adóra, kétkulcsos személyi jövedelemadóra és vagyonadóra van szükség a vagyonosok esetében. Gál József arra kérte Novák Katalin államfőt, hogy ha valóban fontosak számára a családok, akkor ne írja alá a kedden elfogadott jogszabályt.

Fotó:Facebook/Kanász-Nagy Máté