A lejárt okmányokat csütörtökig lehet használni a MÁV-Volán-csoport járatain

Ország

A lejárt okmányok csütörtökig használhatók a MÁV-Volán-csoport járatain, július 1-jétől, péntektől azonban a MÁV-Start, a MÁV-HÉV és a Volánbusz járatain is csak az érvényes igazolványokat fogadják el – közölte a MÁV-Volán-csoport szerdán az MTI-vel.

Emlékeztettek, hogy a járványügyi veszélyhelyzet május végével megszűnt, a kormány döntése értelmében a korábban lejárt okmányokat június 30-ig lehet a bérletvásárláshoz, az online vásárolt jegyekkel illetve a kedvezményes utazáshoz használni.

A MÁV-Volán-csoport is a hónap végéig fogadja el a 2020. március 11. és 2020. július 3. között, vagy 2020. november 4. és 2022. május 31. között lejárt hivatalos okmányokat, például személyi- és diákigazolványokat, jogosítványokat – tették hozzá.

Az online vásárolt, névre szóló jegyekkel történő utazás során is július 1-jétől már csak érvényes személyi okmánnyal lehet a személyazonosságot igazolni – hívták fel a figyelmet.

Közölték azt is, a Magyar Államkincstár által – például nagycsaládosok, fogyatékkal, tartós betegséggel élők számára – kiállított hatósági igazolványokkal is igénybe vehetők utazási kedvezmények. Ezeken a kártyákon a hatályossági dátum jelzi az érvényesség végét, ha ez a dátum már elmúlt, az igazolvány júliustól szintén nem érvényes – fűzték hozzá.

Akik utazási utalvány alapján utaznak kedvezményesen (nyugdíjasok, ellátottak, közalkalmazottak), fontos odafigyelniük arra, hogy júliustól már csak a jelenleg érvényes, 2022-ben kiállított utalványukat használják, a korábbiak ugyanis június 30-ával érvényüket vesztik.

Teljes árú bérletet, Budapest-bérletet is csak érvényes személyi okmánnyal (személyi igazolvánnyal, útlevéllel vagy kártyaformátumú jogosítvánnyal) lehet vásárolni – írták.