Villámárvíz Pécsen

Víz alatt a fél ország: villámárvizekkel vonulnak a heves zivatarok

Ország

Sok munkát ad a tűzoltóknak a felhőszakadás Baranya és Pest megyében, főként ingatlanokba befolyt víz miatt kérik a tűzoltók segítségét – tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivő-helyettese csütörtök délután az MTI-t.

Dóka Imre azt írta: Pécsen kora délutánig több mint húsz bejelentés érkezett a katasztrófavédelem műveletirányítási ügyeletére. Főként pincékbe, garázsokba befolyt víz eltávolításához kértek segítséget. Az egyik udvarban homokzsákokat is be kellett vetni, egy épület alagsorából nagy mennyiségű vizet kellett kiszivattyúzniuk, a Móricz Zsigmond téren pedig egy kidőlt tuját távolítottak el a tűzoltók.

https://www.youtube.com/watch?v=-9Zq9id8SQU

Pest megyében főként Szigetszentmiklóson, Halásztelken és Érden, csaknem húsz esetben, szintén elsősorban ingatanokba befolyt víz és kidőlt fák miatt kérték a tűzoltók segítségét.

A helyettes szóvivő megjegyezte: a katasztrófavédelem arra kér mindenkit, hogy ha vízzel elöntött pincébe, garázsba, alagsori helyiségbe menne le az ott lévő ingóságot menteni, előtte mindenképpen áramtalanítsa a helyiséget.

A fővárosban több villamos nem közlekedik a nagy eső miatt

A fővárosban több helyen intenzív esőzés nehezíti a haladást – írta Facebook-oldalán a Budapesti Közlekedési Központ csütörtök kora délután.

Villámárvíz Budapesten

A 11-es és a 111-es autóbusz terelve közlekedik, nem érinti a Fazekas utca és a Horvát utca megállót. Nem jár a 19-es és a 41-es villamos a Katinyi mártírok parkja és a Batthyány tér között; a 4-es és a 6-os villamos a Széll Kálmán tér és a Jászai Mari tér között; a 17-es villamos a Széll Kálmán tér és a Katinyi mártírok parkja között; az 56-os, az 56A és a 61-es villamos a Budagyöngye és Hűvösvölgy között és nem üzemel a Libegő sem – közölték.

Budapesten 20 perc alatt csaknem 30 milliméter eső esett csütörtök délután

– írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán.

Azt írták: az ország más pontjaihoz hasonlóan kevéssel 14 óra után felhőszakadással kísért zivatar vonult át Budapest felett.
A csapadékmérő tanúsága szerint 20 perc alatt mintegy 30 milliméter esett – írták. Közölték azt is, hogy ez a mennyiség egyáltalán nem példa nélküli, a Mecsek környezetében kora délután 40-50 milliméter hullott le rövid idő alatt.

Fákat döntött ki a viharos szél Pest megyében

Mintegy húsz helyre riasztották Pest megyében a tűzoltókat viharkárok miatt szerda délután – tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-t.

A legtöbb riasztás Dunakesziről érkezett, ahol a szél a város több pontján az útra döntötte a fákat – írták a közleményben. A viharos szél fát döntött az úttestre a 2-es főút 15-ös kilométerszelvényénél, a Szent György utcában, a Ponty utcában, illetve a Fót és Dunakeszi közötti összekötő szakasz több pontján.

Ugyanakkor Csömörön, a Petőfi Sándor utcában egy óvodaépületbe tört be nagy mennyiségű esővíz – tették hozzá.
A károk felszámolásán folyamatosan dolgoznak a hivatásos és önkéntes tűzoltók – olvasható az OKF közleményében.

https://www.youtube.com/watch?v=Sc5D7wqxzyE

Vonat helyett busz jár Cegléd és Kecskemét között

Nagykőrösön felsővezeték-szakadás történt, emiatt Cegléd és Kecskemét között pótlóbuszok szállítják az utasokat várhatóan 17 óráig – tájékoztatta a vasúttársaság csütörtökön az MTI-t.

A szegedi InterCity vonatok a Nyugati pályaudvar és Cegléd között nem közlekednek. A Nyugati pályaudvarról Szegedre induló 714-es számú Kodály InterCity csak Ceglédig, a Szegedről a Nyugatiba tartó 715-ös számú Paprika IC pedig csak Kecskemétig közlekedik.
Szolnok és Kecskemét között a személyvonatok nem járnak – közölték.

Szob és Nagymaros között nem közlekednek a vonatok

Sárlavina zúdult le a hegyoldalról a Nagymaros és Szob közötti vasútvonalra, ezért a vonatok nem közlekedhetnek – közölte a Mávinform csütörtök délután az MTI-vel.

Közleményükben azt írták: a Budapest-Szob vonalon a vonatok csak Nagymarosig közlekednek, onnan indulnak vissza a Nyugati pályaudvarra.
A MÁV-Start pótlóbuszokat rendelt, amelyek nem érintik Nagymaros-Visegrád, Nagymaros, Dömösi átkelés, Zebegény, Szob alsó állomásokat és megállóhelyeket. A buszok 30-40 perc többletmenetidővel közlekednek.

Sem vonatközlekedést, sem pótlóbuszos közlekedést nem tud biztosítani a MÁV Dömösi átkelés, Zebegény és Szob alsó között – írták.
A vonalon közlekedő, Szob, Párkány határállomáson ki- és belépő nemzetközi vonatok kerülő útirányon történő közlekedésének megszervezése folyamatban van.