Rogán Antal

Két vezetőt cserélt le Orbán a nemzetbiztonsági szolgálat élén

Ország

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat és a Nemzeti Információs Központ főigazgatóját is felmentette és új vezetőket nevezett ki Orbán Viktor miniszterelnök – jelenet meg a Magyar Közlöny friss számában.

Takács Tibort, a Nemzeti Információs Központ főigazgatóját pénteki hatállyal mentették fel tisztségéből. Szombattól  Kovács Zoltán András a Nemzeti Információs Központ főigazgatója.

Róla azt írta korábban a HVG, hogy az Állami Számvevőszék egykori elnökének, Kovács Árpádnak a fia lesz a Rogán Antal irányítása alatt működő szupertitkosszolgálat élén. A nyilvánosság előtt eddig főleg történészként ismert Kovács Zoltán András hosszú éveken át dolgozott titkosszolgaként, egyszerű elemzőtől az Alkotmányvédelmi Hivatal felső vezetéséig jutott, egykori kollégái és ismerősei szerint nem “sötét pártkatona”, ezért is lepett meg sokakat a kinevezése.

Pénteken távozott Szabó Hedvig a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat éléről. A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat főigazgatójává Kiss Csabát nevezte ki Orbán. Kiss Csaba a lecserélt főigazgató, Szabó Hedvig altábornagy általános helyettese volt az NBSZ-nél.

Az új kormány alakulásakor elvették a Belügyminisztériumtól és a Külügyminisztériumtól a titkosszolgálatokat, ezeket az új felállásban Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter felügyelheti.

Fotó: illusztráció

Orbán Viktor kihirdette válogatott keretét – oktatási és egészségügyi tárca nem lesz

Szerződést bontott Magyarországgal a Pegasus kémszoftver izraeli gyártója