Ezen témák közül választhattak az érettségizők magyar nyelv és irodalomból

Ország

A ma 9 órakor megkezdődött érettségiken magyar nyelv és irodalomból körülbelül 73 ezren vizsgáznak. A mai érettségi hivatalosan 13 óráig tart, de adminisztratív okok miatt elképzelhetőek csúszások.


Elsőként szövegértési feladatot kaptak a diákok, egy körülbelül két oldalas szöveget kell értelmezniük, és az azzal kapcsolatos kérdésekre kell válaszolniuk. Erre 90 perc áll rendelkezésükre, ami 60 perces szövegértési és 30 perces szövegalkotási részből áll.

Ezután két téma közül választhatnak, az egyik az iskolai memoriterek fontossága, míg a másikban pedig a tanulmányi kirándulások iskolagyűlési hozzászólásaival kapcsolatban írhatnak. A szövegalkotási feladatnál megadott szempontok alapján kell írniuk egy rövid, 120-200 szavas szöveget, ami lehet például egy hivatalos levél vagy egy rövid érvelés.

A diákok ezután kapják meg a feladatlap második részét a hagyományos esszékérdésekkel. Az érettségizők 150 percet kapnak arra, hogy megadott szempontok alapján elemezzenek egy irodalmi művet, de választhatják két mű összehasonlító értelmezését is.