Mégis lesz oroszbarát tüntetés Magyarországon

Ország

Szombat délutánra szerveztek tüntetést a budapesti Hősök terére ezzel a mottóval: “Fejezzük ki szolidaritásunkat Oroszországgal, és mondjunk NEM-et az EU, USA, Ukrajna hazugságaira!”

nepszava.hu kiszúrta, hogy április 21-én, kora délután már az állt a Facebook-eseményben, hogy a tüntetést lemondták, nem sokkal később pedig már el sem lehetett érni az oldalt.

Azt, hogy miért mondták le az eseményt, egyelőre nem tudni.

Annyi biztos, hogy a magyarországi ukrán önkormányzatok és civil szervezetek kérték a rendőrségtől, hogy ne engedélyezze a megmozdulást. De valószínűleg nem ez lehet a lemondás oka.

Mégis lesz tüntetés

Majd jött az újabb fordulat, egy újonnan létrehozott, “Háborúmentes Hazugságmentes Tolvajmentes EU-t” nevű Facebook-oldalon ismét megjelent az esemény promója. E szerint a Facebook törölte a csoportot, vagy valaki meghekkelte az eseményt, de – mint írják – itt vagyunk! A tünetés az új leírás szerint is a Szabadság téren lesz a szombat délután 14 órától.

A történetnek érdekes szála, hogy a Budapestre hirdetett Moszkva-párti szimpátiatüntetés szervezői között feltűnik az a P. Zoltán név, amely előkerült évekkel ezelőtt egy olyan ügyben, amelynél az orosz kémkedés gyanúja sejlett fel. Az esemény lemondása miatt a lap felkereste P. Zoltánt, aki nem kommentálta a történteket.