A Nézőpont intézet felmérte, hogy kik felelősek az ellenzék választási vereségéért a szavazók szerint

Ország

Az aktív szavazók közel háromötöde, egyaránt 57 százalék tartja felelősnek az ellenzéki összefogás választási vereségéért Gyurcsány Ferencet és Márki-Zay Pétert is, derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásából, melyről a Magyar Nemzet számolt be.

A felmérés szerint a legnagyobb ellenzéki párt elnökét mindössze 28, a baloldali lista vezetőjét pedig 29 százalék nem tartja felelősnek a baloldali vereségért.

A két politikus személyénél kisebb arányban okolták a baloldali pártok közös indulását, mind az aktív szavazók (46 százalék), mind a baloldali szavazók (25 százalék) körében.

A kutatásból kiderült, még a saját szavazóik egyharmada is felelősnek tartja a kudarcért a két politikus valamelyikét. Gyurcsány Ferencet a baloldali választók 33 százaléka, Márki-Zay Pétert a 35 százaléka okolja a vereségért. Mindkét esetben a baloldal aktív szavazóinak 53 százaléka vélekedett úgy, hogy nem felelősek a kudarcért, tehát másban látják a vereség okát.

A Nézőpont Intézet idézett közvélemény-kutatásai 2022. április 4. és 6., illetve 2022. április 11. és 13. között ezer fő telefonos megkérdezésével készült. A minta minden kutatás esetében reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint.

Tizenegy nappal a választás után Márki-Zay Péter bejutott a köztévébe

Választás 2022: itt a végleges eredmény és a parlamentbe jutott honatyák listája