Gyurcsány Ferenc

Nagy pofont kaptak Gyurcsánytól azok, akik abban reménykedtek, hogy végre visszavonul

Ország

Vitathatatlan, hogy Gyurcsány Ferenc jelenléte nem segíti, sőt, nagyban hátráltatja az ellenzéki pártok térnyerését. Nem kell messzire mennünk, a Fidesz legutóbbi kampánya is döntően arra épült, hogy a háttérből a DK elnöke mozgatja a szálakat.

Hogy ennek mennyi a valóságtartalma, az szinte mellékes is, tény viszont, hogy a szavazók jelentős részét – a háborúellenes retorika mellett – a Gyurcsány-ellenesség állította Orbánék oldalára.

Megújul-e az ellenzék? Egyelőre nem úgy fest. Gyurcsány és Jakab fénysebességgel hátrált ki az összefogás ernyője alól, és tették egy személyben felelőssé a vereségért Márki-Zay Pétert. Annak ellenére, hogy az elmúlt 4 év során a Jobbik tábora amortizálódott legnagyobb mértékben (becslések szerint 1/3-uk a Fideszhez, másik harmaduk a Mi Hazánkhoz pártolt át), a DK pedig finoman szólva nem törte agyon magát a kampányban, egyik párt vezetője sem gyakorolt önkritikát.

Míg Jakab Péter tegnap este az ATV-ben ostorozta Márki-Zay-t, Gyurcsány a Facebookon nyugtatta meg híveit: megy tovább. Visszavonulni úgy fest, esze ágában sincs.

A hazának szüksége van rátok. Hogy visszataláljon saját útjára. Ez magától nem megy. Vagy ti, vagy senki.
Ne hagyjuk cserben a hazát. Ne mondjátok, hogy mindegy, hogy reménytelen, hogy ez egy ilyen ország.
Nem.
Ez egy olyan ország, amilyenné tesszük.
Most nehéz.
Mi megyünk tovább.
Gyertek velünk

– üzente Gyurcsány, a teljes poszt itt olvasható: