Varga Judit igazságügyi miniszter

Jelentősen gyengült a forint, a jogállamisági eljárás hírére, Varga Judit szerint a választások miatt bünteti Brüsszel a magyar embereket

Ország

Jelentősen gyengült a forint kedd estére a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

Az euró árfolyama a reggel hétkor jegyzett 369,22 forintról 375,15 forintra emelkedett hat óra előtt – közölte az MTI. Az euró jegyzése 13 óra után ugrott meg, 377 forint is volt a jegyzés, miután Ursula von der Leyen bejelentette, hogy az Európai Bizottság elindítja a jogállamisági eljárást Magyarországgal szemben. Később korrigált kissé, 375-ös szintig az árfolyam.

A svájci frank árfolyama 363,38 forintról 369,90 forintra nőtt, a dollár jegyzése pedig 336,49 forintról 343,55 forintra erősödött. Az euró dollárárfolyama a reggeli 1,097 dollárról 1,0922 dollárra süllyedt.

A részvénypiacra is kihatással volt bejelentés, a vezető részvények is csökkentek az előző napi záráshoz képest. A Mol, a Richter, és az OTP árfolyama is jelentősen visszaesett. A nemzetközi befektetői hangulat is negatív, miután Oroszország Ukrajna elleni háborújának egyre durvább részletei derülnek ki. Emiatt lehetnek újabb szankciók, és ez mutatkozik meg a tőzsdei hangulaton.

A Mol 90 forinttal, 3,06 százalékkal 2850 forintra csökkent. Az OTP-részvények ára 595 forinttal, 4,83 százalékkal 11 735 forintra esett. A Magyar Telekom árfolyama 7,0 forinttal, 1,73 százalékkal 398 forintra gyengült. A Richter-papírok árfolyama 190 forinttal, 2,64 százalékkal 7010 forintra csökkent.

Varga Judit: Brüsszel ne kövesse el ugyanazt a hibát, amit a magyar baloldal!

Brüsszel ne kövesse el ugyanazt a hibát, amit a magyar baloldal! – írta az igazságügyi miniszter kedden a Facebook-oldalán. Varga Judit kiemelte: az Európai Bizottság fogadja el a magyar emberek döntését, “ne Magyarországot büntessék, mert április 3-án a többség nem Brüsszel kívánalmai szerint szavazott”.

A miniszter a bejegyzésében arra emlékeztette a bizottságot, hogy az eljárás elindításának vannak feltételei: szavaznia kell róla a biztosok kollégiumának és erről hivatalos értesítést kell kapnia a magyar kormánynak. “Tudomásunk szerint azonban eddig egyik sem történt meg” – jegyezte meg.

Varga Judit hangsúlyozta: a magyar kormány politikai nyilatkozatokkal nem foglalkozik és várja a konkrétumokat tartalmazó hivatalos értesítést. “Ha lesz ilyen, arra természetesen válaszolni fogunk” – írta, hozzátéve: “továbbá óva intenénk Brüsszelt attól, hogy felüljön a magyar baloldal hullámvasútjára”.

Arról a politikáról “a magyar emberek markáns véleményt mondtak” vasárnap. A Fidesz-KDNP csaknem 2,9 millió szavazatot kapott, mellyel az emberek a jelenlegi kormányzati politika folytatására adtak mandátumot – szögezte le. “Továbbra is kiállunk és kitartunk a gyermekvédelmi törvény mellett, melyet a népszavazáson leadott több mint 3 millió egybehangzó álláspont is megerősít” – tette hozzá az igazságügyi miniszter.