Ellenzék: Orbán ismét hazudott, a menekültek miatt kap pénzt a kormány, és nem a helyreállítási alapból

Ország

Az Orbán-kormány újabb hazugsággal igyekszik elleplezni kudarcos politikáját – írja az Egységben Magyarországért hat pártja (DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP-Párbeszéd).

Mint fogalmaznak, hiába hirdeti büszkén, hogy az EU Bizottság Orbán Viktor – megalázkodó hangvételű – levele nyomán folyósítana Magyarországnak pénzt, a helyzet az: Magyarország egyelőre képtelen hozzájutni az uniós fejlesztési alapokból nekünk járó több ezer milliárdnyi támogatásokhoz.

Az a 300 millió euró, amelyre a kormány hivatkozik,az egy 2020-ban létrehozott alapból származik, amit az Európai Bizottság múlt heti döntése alapján az Ukrajnából érkező háborús menekültek miatt kapunk.

Az EU fejlesztési alapjaiból a Magyarország számára nélkülözhetetlenül fontos, a COVID-válság után az ország helyreállítását lehetővé tevő eurómilliárdokat Orbán Viktor és barátai gátlástalan lopása, korrupciója miatt egyelőre az ország nem kapja meg. Ezekre a forrásokra Magyarország csak a kormányváltás, a jogállam helyreállítása, a Fidesz tolvaj rendszerének a leváltása után számíthat.

Az április 3-i választás tétje: marad-e Orbán korrupt rendszere, az emberek megélhetését súlyosan veszélyeztető válság, vagy olyan kormány irányít majd, amely leszámol a korrupcióval, felszámolja a problémákat és helyreállítja Magyarország becsületét? Az Egységben Magyarországért szövetség programja igazságos, szolidáris és korrupciómentes országot kínál. Mi nem visszatartjuk a nekünk járó forrásokat, hanem hazahozzuk, és arra fordítjuk, amire az az Unió eleve szánta őket: a magyar polgároknak, önkormányzatoknak, az iskoláknak, a kórházaknak, a civil szervezeteknek és a tisztességes kisvállalkozásoknak

– olvasható a közleményben.