3000 helyjegy árával segíti a Fővárosi Önkormányzat a menekülteket

Ország

A fővárosi önkormányzat háromezer helyjegy árának erejéig gyors támogatást nyújt azoknak a civil szervezeteknek, amelyek az ukrajnai menekültek vasúti utazását segítik – közölte Karácsony Gergely főpolgármester csütörtökön a Facebook-oldalán.

A főpolgármester úgy fogalmazott: “a kormány által biztosított ingyenes vasúti utazás mégsem teljesen ingyenes a putyini agresszió elől menekülők számára, ezért a fővárosi önkormányzat 3000 helyjegy árával segít”. Az elmúlt napokban a budapesti pályaudvarokon egyre több olyan, Ukrajnából menekült emberrel lehet találkozni, aki nem tud az elvileg ingyenes vasúti jegy lehetőségével élni. Ennek oka, hogy a továbbutazók számára pénzbe kerül a helyjegy, amelyhez forintra van szükségük.

Karácsony Gergely közölte, információik szerint Budapesten az ukrán hrivnyát napok óta nem lehet átváltani, illetve egyre több menekült nem tud a bankkártyájával fizetni. Az eddig tapasztaltok szerint civil szervezetek, önkéntesek állnak a nemzetközi jegypénztárnál, és fizetnek a menekültek “ingyenes” jegyéért.

A főpolgármester azt írta, hogy a fővárosi önkormányzat vezetése felvette a kapcsolatot több olyan civil szervezettel, amely most is anyagi hozzájárulással segíti az ukrajnai menekültek továbbutazását.

“Reményeink szerint az az idő, amíg a fővárosi önkormányzat által biztosított helyjegyek elfogynak, elegendő arra, hogy a kormány módosítsa a jogszabályokat úgy, hogy valóban ingyenes legyen a vasúti közlekedés a menekülteknek”

– fogalmazott Karácsony Gergely.