Hatalmas diáktömeg tüntetett, és állt ki a sztrájkoló pedagógusok mellett

Ország

Szerdától országos, határozatlan idejű sztrájkot hirdettek a pedagógus-szakszervezetek, a diákok pedig szolidaritási tüntetést tartottak a tanárok mellett Budapesten, a Kossuth téren.

Az Eduline beszámolója szerint Kelemen Máté, az egyik szervező elmondta, a tanári szakszervezetek tavaly kezdték a tárgyalásokat, azonban a kormány szerintük olyan rendeletet hozott, amivel teljesen ellehetetlenítették a tanárok sztrájkját. Most értük és a jogaikért, megbecsülésükért tüntetnek.

A rendelet ellenére szakszervezetek úgy döntöttek, hogy a szabályok szerint játszanak – tette hozzá. A helyzet nem csak a tanárokról szól, hanem rólunk is, azokról, akik most tanárnak tanulnak, azokról akik most vagy hamarosan a közoktatásban tanulnak. Mindenkinek érdeke egy szebb jövő.

Könnyű azt mondani, hogy orvosnak meg mérnöknek kell menni, de az oda vezető út az iskolai tanórákkal van kikövezve

– hangzott el a Parlament előtt.

A Diákok a tanárokért elnevezésű szolidaritási menet résztvevői Budapesten, a Kossuth téren 2022. március 16-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Berg Judit, József Attila-díjas író, aki a szülők képviseletében szólalt fel, elmondta, szerinte is méltatlan a helyzet. “A közoktatás összeomlott, nincs idő várni. Most kell változtatni” – mondta. Hozzátette azt is, hogy a tanárok, a ma dolgozó pedagógusok mind hősök, akik azonban nem bírják a nyomás alatt. “Nem csak a versenyképes fizetésről van szó, a leterheltségről is. A tananyagot és a rengeteg adminisztrációt is csökkenteni kell” – mondta az író. “Össze kell fognunk, hogy mindannyiunk élete jobbá váljon” – emelte ki, egy Lázár Ervin-mese példáján keresztül.

Az eseményen felszólalt egy tizenegyedikes diák is, hangsúlyozta: az oktatás problémája a diákok problémája is. A tanárjelöltek is felszólaltak, hamarosan ők is tiltakoznak majd az Akadémia utcában. A többi megszólaló diák is kiemelte, tanárok nélkül nincs jövő. “Mindenki megérdemli, hogy meg tudjon élni a fizetéséből” – hangzott el.