Megújította együttműködési megállapodását a jegybank és az Országos Rendőr-főkapitányság

Ország

Megújította együttműködési megállapodását az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) és a Magyar Nemzeti Bank (MNB), a két intézmény a rendelkezésére álló eszközökkel közösen lép fel a pénzügyi visszaélések megakadályozása, megelőzése és visszaszorítása érdekében.

A jegybank pénteki közleménye szerint az együttműködés során különösen kiemelt terület a bűncselekményből származó vagyoni eszközök, dolgok azonosítása, az ehhez kapcsolódó illegális pénzpiaci tevékenység megakadályozása, megelőzése és visszaszorítása.

Fokozott figyelmet fordítanak emellett a pénzhamisítással, a készpénz-helyettesítő fizetési eszközökkel történő visszaéléssel, a biztosítási csalással, a pénzmosás- és terrorizmus-finanszírozással, illetve a piramisjátékokkal szembeni fellépés kölcsönös támogatására.

A két intézmény pénzhamisítás elleni tevékenységgel összefüggő együttműködésének célja a nemzetközi, a közösségi és a magyar jog által büntetőjogi védelemben részesített fizetőeszközök, különösen a forint és az euró hamisítása, valamint a hamisítványok forgalomba hozatala elleni összehangolt, hatékony fellépés – közölte az MNB.

A jegybank ennek érdekében például elvégzi a hozzá eljuttatott, feltehetően hamis vagy meghamisított magyar és külföldi fizetőeszközök szakértői vizsgálatát, a pénzhamisítási módszer beazonosítását, és közreműködik a témában érintett rendőri állomány oktatásában, képzésében, továbbképzésében.

Az együttműködés keretében az ORFK egyebek mellett a pénzhamisítás területén folyamatosan nyomon kíséri a bűnözésben bekövetkezett változásokat, elemzi a rendelkezésre álló, a pénzhamisítással összefüggő adatokat. Biztosítja a rendőri szervek közötti koordinációt, támogatja a bűnmegelőző, bűnüldöző munkát és közreműködik a sorozatjelleg felismerésében, annak bizonyításában.

A megújított együttműködési megállapodásról szóló dokumentumot az Országos Rendőr-főkapitányság nevében Balogh János altábornagy, országos rendőrfőkapitány, a Magyar Nemzeti Bank részéről pedig Matolcsy György elnök írta alá.

MTI