Hajszálon múlhat a fehér karácsony – ezek a tényezők döntik el idén

Ország

Míg az elmúlt években rendre elmaradt a várva várt fehér karácsony, és már jó előre jelezték is a meteorológusok, hogy nagyjából semmi reményünk rá, most egészen más a helyzet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elemzése szerint ugyanis éppen karácsony környékén válik bonyolulttá, egyben izgalmassá Közép-Európa időjárása. A jövő hét közepén nyugat felől enyhe, nedves léghullámok veszik célkeresztbe a szárazföld belsejét, amelyek keveredhetnek majd az ott lévő (a hét első felében megérkező) fagyos, szárazabb légtömeggel.

A keveredés pontos helye és mértéke természetesen 7-9 nappal előtte még nem ismert – ezt pedig jól tükrözik a fáklyadiagramok is, amelyen az látszik, hogy jelentősen szórnak a hőmérsékleti görbék, illetve a csapadék kialakulási esélye növekszik.
Egy ilyen helyzetben számos forgatókönyv pályázik a megvalósulásra (a hideg, száraz verziótól a regionális/országos kifehéredésen át az enyhe, esős ciklon előoldalig), az viszont biztos, hogy a remény nem veszett el – latolgatják a meteorológusok.

Az Időkép esélylatolgató térképe szerint még mindig az ország keleti részén a legnagyobb a fehér karácsony esélye, többnyire 30-40 százalék; valamint Vas megyében, az osztrák határ mentén sanszos, hogy fehérbe öltözik majd a táj az ünnep alatt.