Orbán: “Mi akarjuk meghatározni, mi legyen Brüsszelben”

Ország

Megejtette szokásos pénteki propagandainterjúját a Kossuth Rádióban Orbán Viktor miniszterelnök.

Van pénz a béremelésekre?

A költségvetést módosítani kellett az 5 százalékos nyugdíjemelés miatt, de ehhez nem kellett az Országgyűlés, csak egy kormányrendelet, mondta Orbán Viktor. Úgy véli, „a nyugdíjasok minden forinttal elszámolnak”, és jól teszik, ha pontos elszámolást várnak a kormányzattól. A 13. havi nyugdíj is megemelkedik öt százalékka.

A műsorvezető elsorolta, mekkora béremelések, illetve nyugdíjemelés lesz a közeljövőben, majd rákérdezett, hogy van-e ezeknek fedezete. Otbán szerint “ha a gazdaság megtermeli, ha jól dolgozunk, akkor van”. Úgy véli, a kommunizmus és a rendszerváltás miatt sokan élnek még most is nehezen, meg a családi kasszát sem akarja kiüríteni az ember. „Ha olyan pénzt osztasz szét, amit nem termelsz meg, előbb-utóbb csődbe mész”.

10 százalékos béremelést “ad” Orbán a rendvédelmi dolgozóknak

 

A negyedik hullám csúcsán vagyunk

Ha már ott volt, ismertette a friss járványadatokat is. Dr. Orbán Viktortól megtudhattuk, 166 ember hunyt el mára virradóra a koronavírus miatt. Az új fertőzöttek száma 6884 fő, a kórházban kezelt emberek száma 6939 fő. Mindkét szám, és a lélegeztetőgépen lévők száma is csökkent, de utóbbiról konkrét számot nem mondott.

Orbán Viktor a legújabb jelentések ismeretében azt közölte: csökkenés tapasztalható az új fertőzöttek, a kórházban kezeltek és a gépi lélegeztetésre szorulók számában. A járványban 166-an hunytak el egy nap alatt, “veszteség minden nap van, de a helyzet összességében javul”.

A koronavírus-járvány negyedik hullámának csúcsán vagyunk, “sőt talán már lefelé is jövünk”, de csak akkor tudjuk ezt a hullámot minél előbb eljuttatni a végpontjához, és laposítani a következő hullám ívét, ha beoltatjuk magunkat, mert nincs más orvosság, csak az oltás – jelentette ki a miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

“Csütörtökön 51 666 oltást vettek fel, ebből 42 453 harmadik oltás, ez karácsonykor különösen fontos, mert ha nem vagyunk beoltva, kiskarácsonyunk, ha be vagyunk, nagykarácsonyunk lesz” – mondta a kormányfő.

December 15-én kezdhetik oltani az 5–11 éves gyerekeket. Orbán szerint az orvostudomány sokáig késlekedett ezzel a döntéssel. Azok terjesztik leginkább a hullámokat, akik nincsenek beoltva, azonban erről a gyerekek nem tehetnek, a szüleik döntenek helyettük, meg eddig nem is volt nekik elérhető – mondta. Kiemelte, hogy most megközelítőleg 70 ezer vakcina érkezik az országba, kijelölték már az oltópontokat, háziorvosoknál, gyermekháziorvosoknál lehet majd kapni az oltást.

Mi akarjuk meghatározni, mi legyen Brüsszelben

A miniszterelnök szerint az EU parlamentben ülők többsége támogatja a bevándorlást, és nem támogatja a családokat, így ott Magyarország kisebbségben van, mondta Orbán.

A cél egy bevándorlásellenes, családbarát európai pártszövetség létrehozása hosszú távon. „Győztesek akarunk lenni, mi akarjuk meghatározni, mi legyen Brüsszelben”, mondta.

Szerinte speciális ország vagyunk, mert mi vagyunk az egyetlen, ahol az emberek döntötték el, mi legyen a bevándorlással, hiszen népszavazáson szavaztak, mondta Orbán. „Ott kiderült fehéren-feketén, mit akarnak a magyarok, az pedig szemben áll az unió bevándorlási szabályaival”.

Most arra várnak, hogy az Alkotmánybíróság a fizikai kerítés mellé egy jogi kerítést is felhúz a bevándorlók ellen.