Demeter Szilárd

Momentum: Demeter Szilárd behálózta a magyar kultúrát

Ország

Halmai Róbert, a Momentum kultúrpolitikusa, a Facebookon számolt be arról, hogy hogyan hálózta be és sajátította ki Demeter Szilárd a magyar kulturális életet.

A Momentum politikusa arról számol be, hogy nemrég került bejegyzésre a Magyar Kultúráért Alapítvány, amelyet Demeter Szilárd vezet. Az alapítvány nyilvántartott induló vagyona a Fidesz döntése szerint 600 millió forint. „Demeter hálózata emellett persze sok-sok milliárdos juttatást kapott és fog még kapni Orbán döntése nyomán. Ezt egészíti ki az óbudai Zichy-kastélytól a Hajógyári-szigeten át a vidéki alkotóházakig tartó elképesztő mértékű ingatlanvagyon, amelynek értéke becslések szerint százmilliárdos nagyságrendű.” – tette hozzá Halmai.

Azonban a Momentum kultúrpolitikusa szerint Demeter legújabb alapítványa, csak a jéghegy csúcsa, ugyanis az elmúlt években egy hatalmas céghálót épített ki, aminek a segítségével a teljesen behálózta a kultúrális szektort és koncentrálta a hatalmát.

„A nyilvános cégjegyzékből, bírósági nyilvántartásokból felvázoltam azt a polip-szerű hálózatot, amelyet Demeter Szilárd kiépített maga körül. És bár az is megérne komolyabb nyomozást, hogy hogyan lehetséges, hogy mint az alapítvány kuratóriumi elnöke ellenőrizheti majd tulajdonosként a Petőfi Ügynökség élén végzett saját vezetői munkáját; vagy hogy mit is üzen az, hogy egyszerre főigazgató, kuratóriumi elnök, igazgatósági tag, kuratóriumi tag abban a céghálózatban, ahol saját magát ellenőrzi; vagy hogy saját beosztottjával, kabinetfőnökével ül egy igazgatótanácsban.”

– írja Halmai Róbert.

Azonban a legnagyobb probléma Halmai szerint az, hogy az új alapítvány segítségével Demeter polip-szerű hálózata leválik a magyar államról. „Így kormányváltás esetén is lényegében egyszemélyben tud hatalmas vagyon felett dönteni. Ezzel meghatározó szereplője marad a könyvkiadásnak, az irodalmi életnek, alternatív könyvtári beszállító marad, a teljes képzőművészeti terület a keze alá kerül, jelentős múzeumok felett lesz irányító, és a könnyűzenei rendezvényszektor felett is egyszemélyes döntéseket tud majd hozni.”

Halmai Róbert egy másik posztjában arról is beszámolt, hogy Demeter Szilárd alapítványa  már most több százmilliárdos ingatlanvagyonnal rendelkezik.